ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη Σαχινίδη για το έλλειμμα του 2009

Αποκάλυψη Σαχινίδη για το έλλειμμα του 2009
Eurokinissi

Ενα άγνωστο έως τώρα παρασκήνιο των γεγονότων του 2009 που προηγήθηκαν της ένταξης της χώρας στο Μνημόνιο αποκάλυψε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης παρουσιάζοντας το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία» στη Λάρισα.

Οπως είπε, υπήρχε έκθεση των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009 που εκτιμούσε ότι τελικά το ταμειακό έλλειμμα της συγκεκριμένης χρονιάς θα έκλεινε στο 15% του ΑΕΠ. Την έκθεση, είπε ο Σαχινίδης, είχε στα χέρια του ο τότε διοικητής της Τραπέζης Γιώργος Προβόπουλος.

Ο ίδιος ο Προβόπουλος ενημερώνοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε τότε ότι η δυναμική του ελλείμματος για το τέλος του έτους ήταν τουλάχιστον στο 12%, ενώ η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταρτίσει τον προϋπολογισμό με εκτίμηση για έλλειμμα 12,7%. Τελικά, πιο ακριβείς αποδείχθηκαν οι υπηρεσίες της ΤτΕ που προέβλεψαν το 15% του ΑΕΠ.

Μάλιστα οι υπηρεσιακοί της Τραπέζης της Ελλάδος μιλούσαν στην έκθεσή τους εκείνη για «δημοσιονομική εκτροπή η οποία άρχισε το 2007» και ανέφεραν ότι «τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) ήταν εκτός πραγματικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ