ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο αφήγημα για την κυβέρνηση με στόχο την επιστροφή των μετέωρων ψηφοφόρων της

Νέο αφήγημα για την κυβέρνηση με στόχο την επιστροφή των μετέωρων ψηφοφόρων της
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τελετή έναρξης της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 REUTERS/Osman Orsal

Το νέο της αφήγημα αναζητεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γνωρίζοντας πως μόνο εάν κερδίσει ξανά μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μπορεί να διατηρήσει την παραμονή της στην εξουσία και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της· με ορίζοντα οκταετίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα δημοσκοπικά ευρημάτα που δείχνουν σταθερή διεύρυνση της απόστασης που χωρίζει την πρώτη Νέα Δημοκρατία από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν μόνο για την δημοσκοπική διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά από το γεγονός πως ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των δικών της ψηφοφόρων δείχνει πως δεν εμπιστεύεται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του. Συγχρόνως, όμως αυτό το κομμάτι δεν δείχνει να μετατοπίζεται προς το παρόν προς τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και παραμένει μετέωρο ανάμεσα στην κατηγορία των αναποφάσιστων και εκείνων που σκέφτονται να ακολουθήσουν την Νέα Δημοκρατία.

Αυτούς τους ψηφοφόρους επιθυμεί η κυβέρνηση να «επαναπατρίσει» σταδιακά, πείθοντάς τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μία πολιτική δύναμη που στέκεται δίπλα στους κοινωνικά πιο αδύναμους, ανεξαρτήτως τού εάν –λόγω των συνθηκών– αναγκάζεται να υλοποιήσει ένα σκληρό μνημόνιο. Οι φράσεις «κοινωνική δικαιοσύνη» και «δίκαιη ανάπτυξη» εντάσσονται πλέον στις δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει –και αυτό επαναλαμβάνει στις ομιλίες του– ότι εκείνο που προέχει είναι η προστασία των αδύναμων και η δίκαιη κατανομή των βαρών προς όφελος των πολλών.

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό γνωρίζει καλά ότι πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, γι’ αυτό και ποντάρει πολλά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, πιστεύοντας πως έτσι η ελληνική οικονομία μπορεί να πάρει βαθιά ανάσα. Επίσης, ο πρωθυπουργός υπολογίζει πολύ και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος δίνει κίνητρα φορολογικής σταθερότητας σε επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η επιστροφή των ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης θα επιδιωχθεί και μέσω του συνεδρίου του κόμματος που προσδιορίστηκε για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα προς τα κομματικά στελέχη είναι να ξεκινήσει άμεσα μία πολιτική εξόρμηση στελεχών για τις επόμενες εβδομάδες, στην οποία θα πάρει και ο ίδιος μέρος, με στόχο την επαναπροσέγγιση πολιτών που κοιτάζουν με δυσπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να τον εγκαταλείψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ