ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύντομα η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα

Σύντομα η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ελληνική κυβέρνηση σύντομα θα αναγνωρίσει επισήμως το παλαιστινιακό κράτος, όπως μετέφερε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιστίνιους βουλευτές το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ma’an, η ελληνική αντιπροσωπεία δεσμεύθηκε να προβεί στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Παλαιστίνιους βουλευτές στη Ραμάλα, αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το Ma’an, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Παλαιστίνιους πολιτικούς όπως τον Αζάμ αλ Αχμάντ της Φατάχ, τον Κέις Αμντούλ Καρίμ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κ.ά.

«Εξαιτίας ειδικών συνθηκών, η ελληνική αναγνώριση της Παλαιστίνης έχει καθυστερήσει, όμως αυτή θα γίνει σύντομα,» δήλωσε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Η ελληνική Βουλή έχει εγκρίνει με ομόφωνη απόφασή της, τον περασμένο Δεκέμβριο, την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η απόφαση αυτή έδωσε το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση να «προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», είχε δηλώσει τότε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η Ελλάδα θα «κρίνει πότε είναι η σωστή στιγμή για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, λαμβάνοντας υπόψη της τους αδελφικούς δεσμούς με τους Άραβες και τις σχέσεις της με το Ισραήλ», ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Η Αθήνα έχει συνάψει στενές σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ενώ διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ