ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη συνταγματική αναθεώρηση
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Τι θα αποφασίσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο;

Το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του οποίου θα γίνει η συνεδρίαση του οργάνου, θα προσπαθήσει να πείσει τους συντρόφους του, ακόμη κι εκείνους που διαφωνούν για τον πυρήνα των προωθούμενων αλλαγών ότι και η συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος επιβεβλημένη. Κι αυτό, διότι μόλις χθες η ομάδα των 53 της Κουμουνδούρου έκανε την επανεμφάνισή της, αμφισβητώντας αφενός την σκοπιμότητα της αναθεώρησης του Συντάγματος και, κυρίως, την μεγάλη τομή που εμφανίζεται να επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση.

Από το Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως οι 53 «ξαναχτύπησαν» μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που ερμηνεύτηκε και ως προσπάθειά τους να προλάβουν τις εξελίξεις. Επίσης, επισημάνθηκε το γεγονός πως για πρώτη φορά οι 53 καταγράφουν την παρουσία τους με κείμενο που διανεμήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, έστω και με μία άτυπη μορφή. Οι παρατηρήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το προγραμματισμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπου οι 53 αναμένεται να προσπαθήσουν να καθιερωθούν ως η επίσημη αντιπολίτευση στην ηγεσία του κόμματος. Αν και μερικοί εκτιμούν ότι θα προσπαθήσουν ακόμη και την πλειοψηφία του κόμματος να ελέγξουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει, φυσικά, να ανοίξει μέτωπο με τους 53. Θα ακούσει τις απόψεις τους και, φυσικά, θα εξαντλήσει και την δική του επιχειρηματολογία που κινείται στην κατεύθυνση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση και μάλιστα με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στους συντρόφους του ότι είναι καλό να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η δημοκρατία. Από την άλλη, θα ακούσει με προσοχή την άποψη των 53 πως η κυβέρνηση οφείλει να καθιερώσει την απλή αναλογική κατά παράδοση της Αριστεράς απορρίπτοντας προτάσεις για διατήρηση bonus.

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως ακούει με προσοχή την άποψη όσων επιθυμούν την εφαρμογή ενός πλήρως αναλογικού συστήματος χωρίς bonus. Και, ενδεχομένως, να καταλήξει σε μία τέτοια απόφαση για να την προωθήσει στην συνέχεια και ως κυβερνητική πρόταση στους αρχηγούς των κομμάτων με τους οποίους θα συναντηθεί. Οι οριστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν αύριο, θα ξανασυζητηθούν και στα κυβερνητικά όργανα, ωστόσο ο πρωθυπουργός βιάζεται να κλείσει τις εκκρεμότητες, ούτως ώστε στις 24 Ιουλίου να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την συνταγματική αναθεώρηση και, συγχρόνως, να προωθήσει στη βουλή προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ