ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδίπλωση Πολάκη ενώ τον καλεί επειγόντως η Εισαγγελία

Αναδίπλωση Πολάκη ενώ τον καλεί επειγόντως η Εισαγγελία
eurokinissi

«Φωτιά» έβαλε στο πολιτικό σκηνικό η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη για το Δικαστικό Σώμα.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντέδρασε έντονα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ανακοινώσεις τους, σχολίασαν τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού.

Ο Παύλος Πολάκης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας ότι η αναφορά του «ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση».

«Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του. Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα» αναφέρει ο κ. Πολάκης και προσθέτει:

«Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».

Η επίμαχη δήλωση του Παύλου Πολάκη

Ο Π.Πολάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Περιστέρι αναφερόμενος στους δικαστές σημείωσε:

«Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη των παραδικαστικών κυκλωμάτων» ανέφερε ο κ. Πολάκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Περιστέρι.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Παναγιώτη Μαυρίκου λέγοντας ότι δεν φαίνεται να ήταν «και τόσο ατύχημα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία με επιστολή της χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας συκοφαντικές και ζητά την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΕ:

Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Αναμένεται συνέχεια και στη Βουλή

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς όπως σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, αναμένει από την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου να ερευνήσει τις αναφορές Πολάκη, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη και επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης.

ΝΔ: Σκορποχώρι η κυβέρνηση

«Ο κυβερνητικός θίασος ανεβάζει νέα παράσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι ο ένας υπουργός βρίζει αδίστακτα τη Δικαιοσύνη και ο άλλος τον αδειάζει διστακτικά.

«Και ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως δεν ακούει την ύβρη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστικών. Στηρίζει έτσι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα. Την εκτροπή του Υπουργού του. Και επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνησή του είναι σκορποχώρι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κουμουτσάκος: Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

«Υπουργός υβρίζει όλους τους δικαστές. Δεν παραιτείται, ούτε τον παραιτούν. Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ» έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος.

Γεωργιάδης: Ο κ. Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή

«Ο κ. Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή» έγραψε στο twitter ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο κ.Πολάκης, που όπως απέδειξα με έγγραφα στην Βουλή, πρέπει να πάει φυλακή, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Δικαστές! Ο Πρωθυπουργός τί κάνει;».

ΠΑΣΟΚ: Προκλητική και ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών

Για «νέο παραλήρημα» του Παύλου Πολάκη κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών».

«Το νέο παραλήρημα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα».

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας. Με επιμελημένη “αφέλεια” και δήθεν δονκιχωτισμό, η Κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που “κλείνει τα μάτια” στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις

«Ο κ. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις» υπογραμμίζει το Ποτάμι και προσθέτει:

«Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία. Απ΄ όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία; Πώς την ανέχεται; Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της; Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ένωση Κεντρώων: Η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του Πολάκη

Να διερευνήσει τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, καλεί τη δικαιοσύνη η Ένωση Κεντρώων.

«Η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και καλό είναι οι πολιτικοί να μετράνε τα λόγια τους όταν κρίνουν λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ωστόσο και οι δικαστές άνθρωποι είναι και διαπράττουν λάθη. Πολύ πιθανό ο κ. Πολάκης να μην έχει εξ ολοκλήρου άδικο σε όσα ισχυρίζεται και ορθό είναι η δικαιοσύνη να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση των καταγγελιών του» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ