ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απλή αναλογική η πρόταση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο

Απλή αναλογική η πρόταση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Παρασκευή.

Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, καθώς και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σημειωθούν έντονες διεργασίες, με επίκεντρο, κυρίως, τον εκλογικό νόμο, και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε, όπως η κυβέρνηση επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ