ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Χρέος της ΝΔ είναι να οδηγήσει τη χώρα στην μετά-λαϊκισμό εποχή

Κ. Μητσοτάκης: Χρέος της ΝΔ είναι να οδηγήσει τη χώρα στην μετά-λαϊκισμό εποχή
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Βασίλης Κουτρουμάνος

Με λογαριασμό ενός ποδηλάτη που ποδηλατεί στον ανήφορο παρομοίωσε τον λογαριασμό που πληρώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία οικονομία που έχει σταματήσει να δουλεύει με αποτέλεσμα να βρίσκεται και πάλι σε ύφεση.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους, για απώλεια πρόσβασης στις αγορές, καθώς και για προβλήματα στη ρευστότητα της ιδιωτικής οικονομίας.

Οπως είπε «η μεγαλύτερη ζημία είναι ο κλονισμός στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας», τονίζοντας πως η ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν.

«Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον» τόνισε, υπογραμμίζοντας πάντως πως η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από έξι χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο –κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία», δήλωσε αναφερόμενος στα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα, όπως το εκπαιδευμένο και υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό, το πρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμό, την κομβική γεωγραφική θέση, το γεγονός ότι υπάρχει μία αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντος, το ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, τις ελκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιών αλλά και τις ευκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος (αγροδιατροφικός, τουριστικός, ανανενώσιμες πηγές ενέργειας) με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν».

Όπως εξήγησε:

Δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Είναι σαν να ισχυρίζονται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Νάιτζελ Φάρατζ! Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στη «Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας» με τους πολίτες το οποίο χαρακτήρισε ως αναγκαιότητα.

«Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική», τόνισε επισημαίνοντας πως «χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή».

Για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής, αλλά και ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού αφηγήματος από μέρους της Ευρώπης και ανέφερε χαρακτηριστικά:

Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα. Ενα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης. Ενα αφήγημα που θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ