ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ Brexit και εκλογικού νόμου η κυβέρνηση

Μεταξύ Brexit και εκλογικού νόμου η κυβέρνηση
Στιγμιότυπο με τους Αλέξη Τσίπρα και Μάρτιν Σουλτς από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, όπου κυριάρχησε το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ–Βρετανίας EUROKINISSI/The European Union

Η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας, ώστε να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, όμως το μυαλό του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στις εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το δημοψήφισμα στην Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ως γνωστόν έχει ταχθεί υπέρ μίας άμεσης διαδικασίας απεμπλοκής του Ηνωμένου Βασιλείου σε νομικό επίπεδο από την Ενωμένη Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι η συμμετοχή του για δεύτερη φορά στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με αντικείμενο το Brexit, καθώς από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται πως οι σοσιαλδημοκράτες σκοπεύουν να πάρουν πρωτοβουλίες για την επιστροφή σε μία Ευρώπη πιο αλληλέγγυα προς τους λαούς της, που δεν θα κάνει διαχωρισμό των χωρών του βορρά και του νότου και δεν θα επιβάλει προγράμματα σκληρής λιτότητας.

Ο πρωθυπουγός θα συμμετάσχει άλλωστε και στην πιο κλειστή σύσκεψη των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και ηγετών κομμάτων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις και η οποία θα γίνει στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Εκεί, αναμένεται να ληφθούν και κάποιες αποφάσεις για κοινό βηματισμό των σοσιαλιστικών κυβερνήςεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και επαφές με την την πρόεδρο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και με τους επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς, Φίλιπ Λάμπερτς και Σκά Κέλλερ.

Podemos και εκλογικός νόμος στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο

Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε για τις εξελίξεις που αφορούν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη με τα μέλη του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, όπου και κρίθηκε σκόπιμο να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε η ΕΕ να αποκτήσει άλλο περιεχόμενο σε ό,τι αφορά την ισότιμη συμμετοχή των μελών της. Το Μαξίμου απέφυγε χθες να κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τις εκλογικές επιδόσεις των Podemos στην Ισπανία, ωστόσο ευελπιστεί ότι το αδελφό με τον ΣΥΡΙΖΑ ισπανικό κόμμα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τους σοσιαλιστές και μικρότερα κόμματα εάν αυτό καταστεί εφικτό.

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του εκλογικού νόμου και επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, χωρίς μπόνους και δυνατότητα ψήφου από τα 17.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι το εκλογικό σύστημα που προτείνει μπορεί να ψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της ΝΔ που εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου και επί της ουσίας προτρέπει το Ποτάμι να συντονιστεί πίσω από την πρόταση για απλή αναλογική, γιατί είναι κάτι που επιθυμεί όπως λέει και η πλειονότητα του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ