ΠΟΛΙΤΙΚΗ

COSCO - Δρίτσας: Σημειώσατε 1

COSCO - Δρίτσας: Σημειώσατε 1
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μετά από δίωρο κρίσιμων διαβουλεύσεων, σε μια προσπάθεια να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία με την Cosco, ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε τις αλλαγές που ζητούσαν οι Κινέζοι, κάνοντας λόγο για ένα «ζήτημα που γεννήθηκε εκ του μη όντος».

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να διακοπεί η συνεδρίαση της Βουλής μέχρι ο Θοδωρής Δρίτσας να τους παρουσιάσει τις βελτιώσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί ο κινεζικός όμιλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, θέλοντας να διαλύσει τις όποιες σκιές προκάλεσαν οι παρεμβάσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, είπε πως στόχος ήταν η αποφυγή τριβών στο μέλλον, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Σε μια παρέμβαση ιδεολογικά χρωματισμένη, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου με σαφήνεια διατυπώθηκε ότι δεν είναι υπέρ της λύσης των ιδιωτικοποιήσεων ειδικά στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για αλλαγή πλεύσης σε μια επιλογή σχεδόν καταναγκαστική, που επιβραβεύθηκε από τους πολίτες.

Ο Θοδωρής Δριτσας επεσήμανε ότι στο δίωρο που μεσολάβησε εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια για την υπέρβαση κάθε επιφύλαξης και ισχυρίστηκε ότι το θέμα που ανέκυψε με την επιστολή της Cosco δεν είχε βάση, καθώς οι αλλαγές που έγιναν δεν παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα. «Η φασαρία και η αναταραχή μετά την επιστολή δεν είχε ουσιώδη βάση και οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση δεν συνιστούσε παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί», είπε.

Σε μια προσπάθεια δε, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρωινή του δήλωση για τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υποστήριξε ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης να ελέγχει και να παρεμβαίνει σε όλα τα σχέδια νόμου. «Μεταφέρθηκε ως είδηση ότι ο Δρίτσας αδειάζει το Μαξίμου», είπε και κάλεσε την αίθουσα να αντισταθεί στις αθλιότητες.

Άνω - κάτω η Βουλή

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν με διάχυτη καχυποψία την δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητάει η Cosco για να μην τινάξει τη συμφωνία για την παραχώρηση του ΟΛΠ στον αέρα.

Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα υπόλοιπα κόμματα απαίτησαν και πέτυχαν τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρι ο Θοδωρής Δρίτσας να τους παρουσιάσει τις βελτιώσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθεί ο κινεζικός κολοσσός.

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσαν οι αναφορές Δρίτσα στις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης για την αλλαγή των συμφωνηθέντων, αλλά και η απόπειρα να συσχετίσει την αντιπολίτευση με αλλότρια συμφέροντα. «Με ποια πλευρά είστε; Με αυτή της ορθής νομοθέτησης ή με την άλλη πλευρά που μπορεί να είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να είναι υπέρτερη του Κοινοβουλίου;», ήταν το ερώτημα που τους απηύθυνε ο Θοδωρής Δρίτσας, που δέχθηκε σφοδρή κριτική.

Για διασυρμό της χώρας έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη ζητώντας να πληροφορηθεί εάν ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός. «Εμείς χθες ψηφίσαμε θετικά αλλά ο υπουργός μας κορόιδεψε. Και δεν έχουμε καταλάβει ποιος έκανε αυτό το ατόπημα... Πορτοφολάς το έκανε», ήταν το καυστικό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με αφορμή τη χθεσινή αναφορά Δρίτσα στο Δράκο του Κούνδουρου, είπε: «Ο Δράκος ήταν κινηματογραφικό δράμα, ενώ εδώ πρόκειται για κωμωδία».

«Τα έχετε δώσει όλα στο κινέζικο μονοπώλιο», ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι μίλησε για ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Για παλινωδίες Δρίτσα μίλησε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας συμφώνησε να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να κατατεθούν οι αλλαγές, όπερ και εγένετο.

Νωρίτερα:

Ο υπουργός Ναυτιλίας που δέχθηκε άγριο σφυροκόπημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι έγιναν αλλαγές, όχι όμως από το υπουργείο -όπως ισχυρίστηκε- αλλά από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης με κριτήριο την ορθή νομοθέτηση, οι οποίες ήταν σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι αλλαγές δεν έγιναν ούτε για ανατρέψουν, ούτε για να παραβιάσουν συμφωνίες», πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσης των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Μεγάλο θέμα με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco λίγες ώρες πριν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο καθώς η εταιρία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατέθεσε στη Βουλή σύμβαση με διαφορετικούς όρους από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν ζητήσει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός στη σημερινή Ολομέλεια προκειμένου να ξεκαθαριστεί οριστικά το ζήτημα πριν από το ταξίδι του στο Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ