ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανύπαρκτο θέμα για την κυβέρνηση η εμπλοκή στη συμφωνία με την COSCO

Ανύπαρκτο θέμα για την κυβέρνηση η εμπλοκή στη συμφωνία με την COSCO
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Για την Κίνα αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και επιχειρηματίες, σ’ ένα ταξίδι που μεταξύ άλλων θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων με τον όμιλο της Cosco, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην συμφωνία.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα ανύπαρκτο θέμα που διογκώθηκε από περίεργους κύκλους και επισημαίνει ότι έγιναν σε συνεργασία κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco οι απαραίτητες αλλαγές στις διατυπώσεις ούτως ώστε να κυρωθεί η συμφωνία με τα δύο μέρη ικανοποιημένα. Το Μαξίμου βγάζει εκτός του κάδρου της εμπλοκής τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα τονίζοντας πως ο ίδιος δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα, απλούστατα δέχτηκε τις υποδείξεις των νομικών της κυβέρνησης που τροποποίησαν κάποιες από τις λέξεις της συμφωνίας για να είναι εναρμονισμένες με την ελληνική νομοθεσία. Επειδή όμως αυτές οι λέξεις δεν έγιναν αρεστές στους Κινέζους επενδυτές, επαναδιατυπώθηκαν και τώρα τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν, σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός πως η επιστολή με τις ενστάσεις της Cosco εστάλη απευθείας στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής χωρίς να έχει προηγηθεί επαφή με την κυβέρνηση ή το ΤΑΙΠΕΔ με τους οποίους και κλείστηκε η συμφωνία και αποδίδουν σε πολιτικές σκοπιμότητες τον αρνητικό θόρυβο που προκλήθηκε.

Θεωρούν μάλιστα ότι η επιστολή διοχετεύθηκε πρώτα στην Νέα Δημοκρατία και στον Τύπο και φωτογραφίζουν τον νομικό εκπρόσωπο της Cosco ως υπεύθυνο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο ζήτημα.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν θα «χαλάσει» το ταξίδι του πρωθυπουργού σε Πεκίνο και Σαγκάη σχολιάζοντας όμως ότι κάποιοι προσπάθησαν να το τορπιλίσουν μία μόλις ημέρα πριν από την πραγματοποίησή του.

Πάντως το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Cosco έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη στην Σαγκάη. Ως τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχουν διαλυθεί οι όποιες σκιές επικάλυψαν την κύρωση της συμφωνίας με τον κινεζικό κολοσσό.

Η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη και από τις επαφές με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς ο ίδιος επισημαίνει σ’ αυτές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα κι εξ αυτού του λόγου συνοδεύεται στην επίσκεψή του στην Αθήνα από 40 Γερμανούς επιχειρηματίες.

Διαβάστε επίσης

Με γεμάτη οικονομική ατζέντα ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ