Οι 5 προτάσεις της Γεννηματά για συναίνεση στον εκλογικό νόμο
Πηγή: Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόταση πέντε σημείων για να επιτευχθεί συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του εκλογικού νόμου, κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά περιλαμβάνει:

1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.

2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.

3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

4) Να δοθεί ψήφος στα 17.

5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι θα πάρει σχετική πρωτοβουλία άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενη ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου.

 

Ακόμη, η κ. Γεννηματά ασκεί έντονη κριτική τόσο στον κ. Τσίπρα που «για λόγος επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και κομματικών επιδιώξεων», όπως λέει, εξήγγειλε αλλαγές στο σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Επικρίνει επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως σημειώνει, «για να εξυπηρετήσει τις δικές της σκοπιμότητες αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στον διάλογο και κατάθεση των δικών της προτάσεων».

Διαβάστε επίσης