ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας από Πεκίνο: Για πρώτη φορά η Ελλάδα επενδύει σοβαρά στην Πληροφορική (pics& aud)

Tσίπρας από Πεκίνο: Για πρώτη φορά η Ελλάδα επενδύει σοβαρά στην Πληροφορική (pics& aud)

Στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο ξεναγήθηκε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.

"Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα.

Στη συνέχεια πρότεινε τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei. «Οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας», υπογράμμισε.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Huawei δήλωσε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας (και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά) σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Μετά την επίσκεψη του στην έδρα της Huawei ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Σινικό Τείχος.

Σία Αναγνωστοπούλου στο CNN Greece: Κανείς δεν μιλάει πια για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

Εξαιρετικό είναι το κλίμα στις επαφές μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων αξιωματούχων και επιχειρηματιών στις συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεκίνο, λέει στο CNN Greece η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου που συνοδεύει τον πρωθυπουργό.

Η οργάνωση του ταξιδιού ήταν μια κοπιαστική και δύσκολη διαδικασία, όμως από ότι φαίνεται αποδίδει καρπούς καθώς διαφαίνονται προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.

Σύμφωνα με την κυρία Αναγνωστοπούλου η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται πλέον κάτι που κάνει ευκολότερη την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

"Κανένας εδώ δε μας έχει θέσει τέτοιο ζήτημα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της Παιδείας.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κινέζικα πανεπιστήμια για προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, ειδικά για Κινέζους φοιτητές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Επίσης σε αυτό το ταξίδι θα υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις Εθνικές Βιβλιοθήκες των δύο χωρών.

Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους

15:40 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ

16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής

16:45 Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ

17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών

17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών

18:00 Επιχειρηματικό Φόρουμ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ