ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μουζάλας: Αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας για το προσφυγικό

Γ. Μουζάλας: Αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα στην προσφυγική κρίση διαπίστωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τις επαφές του στο Βερολίνο.

«Οι Γερμανοί συμφωνούν πως πρέπει οι λύσεις να είναι ευρωπαϊκές» ανέφερε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται από οργανώσεις για καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τόνισε ότι θα εξακολουθήσουν να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται, δηλαδή εξέταση κάθε αιτήματος ξεχωριστά.

«Η πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ ήταν το αποκρυστάλλωμα μιας συνεργασίας που διήρκεσε πολύ καιρό, έπειτα από κάποιο μικρό διάστημα ενός παιχνιδιού καταλογισμού ευθυνών («blame game») σε βάρος της χώρας μας, ότι δεν φυλάμε τα σύνορα κλπ.», δήλωσε και εξήγησε ότι η Γερμανία βοήθησε πολύ στο προσφυγικό - και σε πολιτικό και σε πρακτικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας», επεσήμανε ο υπουργός, ενώ ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τα περιθώρια καλύτερης εφαρμογής της, οι προοπτικές της προεδρίας της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ανάγκη να προχωρήσει η μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση. Με τον κ. Ντε Μεζιέρ «είπαμε ότι η λύση πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη-μέλη με συμπεριφορά α λα καρτ, λαμβάνοντας βεβαίως υπ' όψιν τις ιδιομορφίες κάθε χώρας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αναστολής επαναπροώθησης προσφύγων που εφαρμόζει η Γερμανία προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας παρέπεμψε στην σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά επεσήμανε ότι «σε μια χώρα όπου η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στην μετεγκατάσταση και η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω του κλεισίματος των συνόρων που έγινε παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κρίση που κατάφερε να την σταματήσει μόλις πριν ξεκινήσει, έχοντας 60.000 ανθρώπους στην ενδοχώρα και 8.000 ανθρώπους στα νησιά, που αντιστοιχούν σε 500.000 ανθρώπους στην Γερμανία, θα ήταν λάθος να μιλάει κανείς για επιστροφές Δουβλίνου, με την έννοια ότι πολύ απλά η χώρα δεν θα το αντέξει».

Πρέπει να γίνουμε σοφότεροι. Το προηγούμενο ‘Δουβλίνο' κατέπεσε σε ένα μήνα - στην πράξη. Οι σχεδιασμοί του γραφείου δεν ανταποκρίνονται πάντα στη ζωή. Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη ζωή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στην πράξη, ο Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για «διπλό παιχνίδι κατηγοριών» προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, από διάφορες οργανώσεις και θεσμούς, ότι «από τη μια πλευρά παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη ότι αργούμε να καταλήξουμε σε απόφαση για τα αιτήματα ασύλου, επειδή ακριβώς δεν παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η συμφωνία είναι καλή, είναι μια ευρωπαϊκή λύση Ε.Ε. - Τουρκίας και εμείς «προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε τηρώντας μέχρι κεραίας τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα προκαλεί καθυστερήσεις», εξήγησε.

Ερωτώμενος εάν και κατά πόσο έχει βοηθήσει την προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η παρουσία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός σημείωσε ότι θα περίμενε περισσότερα και εξήγησε ότι αυτό που σταμάτησε τις ροές δεν ήταν καν το παράνομο - παρά τις αποφάσεις της Ε.Ε. - κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, αλλά η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Οι ροές συνέχισαν αμείωτες και μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια και μέσα σε είκοσι μέρες εγκλωβίστηκαν 60.000 άνθρωποι. Με κλειστά σύνορα, έφταναν 3000 την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που ήλεγξε τις ροές ήταν τελικά η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας. «Αυτές τις 100 μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στην Ελλάδα θα βρίσκονταν άλλοι 200.000 - 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ