ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στο επίκεντρο της συνάντησης Ξυδάκη - Muiznieks

Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες στο επίκεντρο της συνάντησης Ξυδάκη - Muiznieks
Yπουργείο Εξωτερικών

Ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, ανθρώπινα δικαιώματα και αντιρατσιστικός νόμος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Nils Muiznieks.

Για το προσφυγικό Ξυδάκης και Muiznieks υπογράμμισαν την ανάγκη να ενισχυθεί η απόδοση των μηχανισμών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, η διαδικασία οικογενειακής επανασύνδεσης και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Επίτροπο για τα εν εξελίξει προγράμματα αντιμετώπισης του ζητήματος και τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της Ελλάδας, τόσο οικονομική όσο και σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο το θέμα προς όφελος των ανηλίκων προσφύγων.

Ο Επίτροπος τόνισε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού με την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου ενώ επεσήμανε πως θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της παραπομπής στη δικαιοσύνη υποθέσεων ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε όμως πως στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, εμφανίζονται σημεία οπισθοχώρησης σε σχέση με τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις για την υποδοχή των προσφύγων, ενώ σημείωσε τον κίνδυνο που ενέχεται σε πρωτοβουλίες δημοψηφισμάτων όπως αυτό που προγραμματίζεται από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, σε σχέση με την εφαρμογή ειλημμένων κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ