ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Α. Τσίπρας σκέφτεται εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό

Ο Α. Τσίπρας σκέφτεται εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και ψηφοφορία των προτάσεων επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του υπουργείου Δικαιοσύνης, των Ομάδων Διαβούλευσης της «Βουλής των Εφήβων», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Το θέμα του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απασχόλησε την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι στις 24 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση.

Στην σύσκεψη αναπτύχθηκαν πολλές προτάσεις με κυρίαρχη αυτήν της εκλογής του Προέδρου απευθείας από τον λαό, θέση που ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενός πολιτικού δυισμού. Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά την πιθανότητα ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας να εκλέγεται από την βάση, αλλά και να καθαιρείται από την βάση, θέση που βρίσκει άλλωστε σύμφωνο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο που συμμετέχει στην επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Βεβαίως το στοιχείο εκείνο που προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε ποιο βαθμό αυτές θα είναι αυξημένες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να έχει το μίνιμουμ τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, ανάμεσα στις οποίες και η δυνατότητα να συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο ανώτατη κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα «πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή συζήτηση». Πάντως, για το θέμα της εκλογής Προέδρου ακούστηκαν και ενδιάμεσες προτάσεις όπως για παράδειγμα να αναδεικνύεται από τον λαό στην περίπτωση που η Βουλή έχει αδυναμία να τον εκλέξει.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο στην ίδια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε κινήσεις προς την πλευρά βουλευτών ή κομμάτων για να συγκεντρώσει 200 ψήφους και επισημάνθηκε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ που αρνείται να ψηφίσει είναι ακατανόητη και το οδηγεί σε αυτοεγκλωβισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ