ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους κατηγορεί η κυβέρνηση για μεθοδεύσεις συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens

Ποιους κατηγορεί η κυβέρνηση για μεθοδεύσεις συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens
Φωτογραφία αρχείου από το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Ρουμάνα επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Το φάντασμα του σκανδάλου της Siemens πλανάται στο πολιτικό σκηνικό με την κυβέρνηση να επιτίθεται σε δικαστικούς λειτουργούς αλλά και πολιτικά κόμματα για τις ευθύνες τους στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης αλλά και την συμμετοχή τους στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της εταιρίας.

Το Μαξίμου αντιδρά πολύ έντονα διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και γι’ αυτόν τον λόγο στέλνει σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για να ζητήσει την παραγγελία της εκδίκασης των δύο υποθέσεων της Siemens που εκκρεμούν. Δηλαδή την ψηφιοποίηση των παροχών του ΟΤΕ και την δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών.

Να σημειωθεί ότι η κ. Δημητρίου που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων της καθηκόντων τον ενημέρωσε πως διενεργείται πειθαρχική διερεύνηση για ενδεχόμενες παραλείψεις που οδήγησαν στην αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πάντως ανοιχτά τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο και μέσω διαρροών του Μαξίμου τον φωτογραφίζει ως τον κεντρικό υπεύθυνο για την αναβολή της δίκης. «Ενας τόσο έμπειρος νομικός που δεν μπορεί να μην ξέρει που οδηγούν οι παραλείψεις» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές καταγγέλλοντας σειρά μεθοδεύσεων τα προηγούμενα χρόνια «που έχουν ως στόχο να κουκουλώσουν την υπόθεση Siemens». Επιπλέον κατηγορούν το «πολιτικό κατεστημένο» ότι «κάνει πλάτες στην εισαγγελία εφετών» δείχνοντας περιττό θράσος.

Για την ακρίβεια οι διαρροείς του Μαξίμου επιτίθενται στην Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το δεύτερο ξεχνά την ομολογία στελεχών του που εισέπρατταν λεφτά από τα μαύρα ταμεία της Siemens (ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στον Θόδωρο Τσουκάτο). Επίσης για την ΝΔ αναφέρουν ότι ξεχνούν την φυγάδευση των Χριστοφοράκου και Καραβέλα στο εξωτερικό αλλά και τις φωτο που απεικονίζουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ αγκαλιά με υπόδικους στο σκάνδαλο της Siemens.

H κυβέρνηση έδειξε χθες τα δόντια της στην αξιωματική αντιπολίτευση και με αφορμή αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα. Για την ακρίβεια επικαλείται το πόθεν έσχες του 2012 του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με το οποίο είναι μέτοχος της εταιρίας Κήρυξ ΑΕ η οποία το 2005 έλαβε δάνειο ύψους 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο –σύμφωνα με την Κουμουνδούρου- δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Και καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ