ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη μια η Τουρκία από την άλλη τα προαπαιτούμενα

Από τη μια η Τουρκία από την άλλη τα προαπαιτούμενα
REUTERS/Eric Vidal

Με προσοχή παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα γεγονότα στην γειτονική χώρα δεν θα επηρεάσουν την συμφωνία για το μεταναστευτικό, ενώ διαβεβαιώνει ότι σε σχέση με την τύχη των 8 αιτούντων πολιτικό άσυλο στην χώρα μας θα ακολουθηθούν όσα προβλέπονται από την νομοθεσία και θα γίνει μία προσπάθεια να συντομευθούν οι χρόνοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε το βράδυ με τον Τούρκο ομόλογό του Γιλντιρίμ στον οποίο επανέλαβε όσα είπε και στην επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Του είπε δηλαδή ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανώτερη διπλωματική πηγή ανέφερε χθες ότι δεν πρέπει να συγχέεται η υπόθεση Οτσαλάν με την υπόθεση των οκτώ πραξικοπηματιών και τόνιζε ότι «θα πάμε με τον Νόμο» για να προσθέσει με νόημα ότι «εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία για τους 8».

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση θα δώσει σήμερα έμφαση και στα ζητήματα οικονομίας καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί και η υπολειπόμενη δόση των 2,8 δις ευρώ.

Σχετική συζήτηση θα γίνει στο Μαξίμου ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πιερ Μοσκοβισί, ενώ αργότερα ο Επίτροπος Οικονομικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Ο Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τις λεπτομέρειες που απαιτούνται για να κλείσουν πολλά μικρά ζητήματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει επισήμως με τους θεσμούς και η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση που θα αφορά ζητήματα παιδείας και εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτίθεται να θέσει στον Μοσκοβισί το ζήτημα των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρώντας ότι μετά το 2019 αυτός μπορεί να περιοριστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 2 με 2,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ