ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εφικτή η λύση δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

ΣΥΡΙΖΑ: Εφικτή η λύση δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή.

“Δεν ξεχνάμε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προσθέτει: “Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μια δίκαιη λύση”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“42 χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε.

Δεν ξεχνάμε την παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, ούτε το προδοτικό, εγκληματικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, και στο οποίο συνέπραξαν χώρες του ΝΑΤΟ.

Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό αποζητά ακόμα μια δίκαιη λύση. Ότι οι προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οφείλουν να συνεχιστούν. Ότι η διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα είναι σήμερα εφικτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας με τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, αγωνίζεται μαζί με κάθε αριστερή και προοδευτική φωνή της Κύπρου για την ευόδωση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τούρκικων κατοχικών στρατευμάτων.

Η Ειρήνη, η συνεργασία, η Δικαιοσύνη, οφείλουν να επικρατήσουν, τόσο στην Κύπρο όσο και στην πολύπαθη περιοχή μας”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ