ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδιάμεση πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτει η κυβέρνηση

Ενδιάμεση πρόταση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτει η κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σε μία ενδιάμεση πρόταση για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προτίθεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Και απόψε αναμένεται να ανακοινώσει –σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο της Βουλής– την πρόταση για εκλογή Προέδρου από τον λαό, μόνο στην περίπτωση που το κοινοβούλιο αποτύχει να αναδείξει ανώτατο πολιτειακό παράγοντα στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Σημειωτέον, πως οι δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούν την συγκέντρωση των 2/3 του σώματος, ήτοι 200 ψήφους.

Η πρόταση Τσίπρα όπως περιγράφηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνάντησε αντιρρήσεις, καθώς ουσιαστικά η ομάδα των 53 που διαφωνεί με την άμεση εκλογή του Προέδρου από την βάση, δεν προέβαλε ενστάσεις για την εναλλακτική αυτή πρόταση. Βεβαίως, διατυπώθηκαν κάποιες γενικές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά στο επίπεδο του εάν είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση να ανοίξει τώρα την συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την ενίσχυση της άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας όπως επίσης και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.

Αναμένεται να διατυπωθεί και πρόταση για την δυνατότητα να κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση εφόσον όμως προτείνεται η νέα κυβέρνηση που μπορεί να συγκροτηθεί σχηματίζοντας πλειοψηφία, όπως επίσης και η δυνατότητα η κυβέρνηση να μην πέφτει αλλά να συνεχίζει την θητεία της εφόσον σχηματίζει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για να νομοθετεί σε περίπτωση αποχώρησης ενός κυβερνητικού εταίρου.

Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα και στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις του Μαξίμου σε σχέση με την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ. Το μέτρο που προκρίνεται μέχρι στιγμής αφορά την χορήγηση κάρτας σίτισης προς τους συνταξιούχους που δεν θα λαμβάνουν πλέον το ΕΚΑΣ. Οι συνολικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα αντισταθμιστικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Στο μεταξύ αύριο Τρίτη η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σε σχέση με το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο καθεστώς των capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ