ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ξυδάκης: H ΕΕ πρέπει να εστιάσει εκ νέου στην αλληλεγγύη

Ν. Ξυδάκης: H ΕΕ πρέπει να εστιάσει εκ νέου στην αλληλεγγύη
Ο Νίκος Ξυδάκης προέρχεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο κτίριο της Βουλής, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της ΕΕ σκιαγράφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, στο 11ο Στρατηγικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας (Bled Strategic Forum).

Στην παρέμβασή του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο πλαίσιο του φόρουμ με θέμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει εκ νέου στην αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη καθώς και στην ευημερία των πολιτών της.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη οι ιδρυτικές αξίες της ΕΕ να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο με ανανεωμένο περιεχόμενο.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Ξυδάκης είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς (Ivica Dačić), με τον οποίο συζήτησε για την ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίου, με τον υφυπουργό για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Μαυροβουνίου Αλεξάνταρ Πέγιοβιτς (Aleksandar Andrija Pejović) και με την υφυπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάνια Στίγκλιτς (Sanja Štiglic), η οποία μετά τη συνάντηση παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Κατά τη διμερή συνάντηση με την κ. Στίγκλιτς, ο κ. Ξυδάκης εξήρε τη σλοβενική υποστήριξη στη χώρα μας και ευχαρίστησε για τη θετική στάση της Σλοβενίας στο προσφυγικό, καθώς η χώρα δέχθηκε να φιλοξενήσει αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων/μεταναστών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πρότεινε την έτι περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνο-σλοβενικών σχέσεων, μέσω –μεταξύ άλλων– και της εντατικοποίησης των διμερών επισκέψεων. Ζητήθηκε, επίσης, η παροχή ελληνικής τεχνογνωσίας επί σειράς ζητημάτων ευρωπαϊκού και διμερούς ενδιαφέροντος.

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης προσκάλεσε στη χώρα μας την κα Στίγκλιτς για διαβουλεύσεις επί ευρωπαϊκών θεμάτων, στα οποία οι απόψεις Ελλάδας-Σλοβενίας συγκλίνουν σημαντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ