ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία

Αλ. Τσίπρας: Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι, την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2016 EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Ευρώπη δεν είναι μόνο η Γερμανία είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός με αφορμή την Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ που ξεκινά το μεσημέρι στο Ζάππειο, δείχνοντας φανερά την ενόχλησή του για τις αντιρρήσεις της Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από τις εκλογές στην χώρα της.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε την γαλλική Le Monde για να διαμηνύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο πως «είναι προτιμότερη μία ευρωπαϊκή Γερμανία από ότι μία γερμανική Ευρώπη που συμπεριφέρεται ως Ταμιευτήριο».

Κι όλα αυτά λίγες ώρες αφότου το Μαξίμου αρνήθηκε κομψά την πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο για μία συνάντηση προετοιμασίας των ευρωπαίων ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα· προτάσσοντας βεβαίως το επιχείρημα ότι θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες της ΔΕΘ.

Όπως και να’ χει ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει σήμερα προσηλωμένος στην επιτυχία της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ παρουσία δύο Προέδρων και τεσσάρων πρωθυπουργών. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δείξει πως ούτε η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ούτε όμως οι χώρες του Νότου μπορούν να ζουν διαρκώς υπό την πίεση των ανισοτήτων και της λιτότητας που επιβάλλει ο αυστηρός βορράς.

Στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου θα χωρέσουν σήμερα οι Νίκος Αναστασιάδης, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Τζόζεφ Μουσκάτ, Αντόνιο Κόστα, Αλέξης Τσίπρας και Φερνάντο Εγκιδάθου (εκπρόσωπος Ραχόι). Το Μαξίμου διευκρινίζει πως η ευρωμεσογειακή σύνοδος δεν αποτελεί ένανκλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συνιστά μία προσπάθεια να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Σύνοδος αυτή δεν στοχεύει στην διαμόρφωση ενός μετώπου του Νότου ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της ΕΕ, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας αυτό που δήλωσε και οι Αλέξης Τσίπρας στην Le Monde: «Στόχος δεν είναι καθόλου να φτιάξουμε μία ομάδα βασισμένη στην διαίρεση».

Την ίδια ώρα το Ελιζέ διέρρεε πως η Γαλλική Προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα ενός λόμπυ του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μαξίμου η ευρωμεσογειακή Σύνοδος θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στον τομέα της Οικονομίας, της Μετανάστευσης και της Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ