ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιμέτωπη με την τρόικα η κυβέρνηση, ξανά

Αντιμέτωπη με την τρόικα η κυβέρνηση, ξανά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Επιστροφή στην μνημονιακή καθημερινότητα για την κυβέρνηση που μετά το διήμερο της ΔΕΘ καλείται να αντιμετωπίσει την τρόικα και τις απαιτήσεις της.

Η κυβέρνηση επέστρεψε ικανοποιημένη από την Θεσσαλονίκη θεωρώντας ότι πέτυχε αυτό που επεδίωκε, δηλαδή μία συγκροτημένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς με μηνύματα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη, αλλά και μία καλή πρωθυπουργική εμφάνιση στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Το διήμερο ταξίδι στην Θεσσαλονίκη δεν έβγαλε ειδήσεις πέραν των ανακοινώσεων Τσίπρα για το πώς θα διατεθούν τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει από την διάθεση των τηλεοπτικών αδειών. Γιατί ο πρωθυπουργός επανέλαβε από την μία ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές και από την άλλη τοποθέτησε με τον τρόπο του χρονικά την επιλογή του ανασχηματισμού για την περίοδο μετά το συνέδριο του κόμματος. Αν και ρωτήθηκε δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το εάν θα υπάρξει μετακίνηση του προσώπου των ημερών, δηλαδή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το χρέος και για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κι επίσης σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί όπως είπε εκπροσωπεί ό,τι πιο παλιό ωστόσο απέφυγε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και δεν τροφοδότησε την αντιπαράθεση «Βορείων-Νοτίων» με αιχμή τα καυστικά σχόλια του Σόιμπλε με αφορμή την ευρωμεσογειακή σύνοδο των σοσιαλιστών. Εκ των πραγμάτων υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες αν και αυτό τον οδήγησε κάποιες στιγμές σε έντονο διάλογο με υπό απόλυση δημοσιογράφους σε κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια.

Συγχρόνως θέλησε να εκπέμψει αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου και για την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Θέματα που θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αναλόγως της πορείας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μία εβδομάδα και αργότερα θα συντάξουν έκθεση συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς η οποία και θα αξιολογηθεί σε euroworking group που θα συνεδριάσει στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσουν τα προαπαιτούμενα τότε η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις θα εγκριθεί από Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 10 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ