ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδοκυβερνητικό πρόβλημα από τις αναφορές Δραγασάκη για το χρέος

Ενδοκυβερνητικό πρόβλημα από τις αναφορές Δραγασάκη για το χρέος
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Μύλος έχει γίνει στην κυβέρνηση μετά τις πρόσφατες αναφορές Δραγασάκη για το χρέος στη Βουλή καθώς χθες κύκλοι της αντιπροεδρίας με διαρροές έδωσαν και εσωτερική διάσταση στην παρέμβασή του, μετατρέποντας το θέμα από μία διένεξη με την ΝΔ σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.

Στην συζήτηση μπήκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ το Μαξίμου αναγκάστηκε να παρακολουθεί το όλο θέμα με αμηχανία προσπαθώντας να καταλάβει πώς μία στοχευμένη επίθεση της ΝΔ δημιούργησε διάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις όταν κύκλοι της αντιπροεδρίας σχολίασαν ότι «δεν υπηρετούν την κυβέρνηση όσοι απογειώνονται από την πραγματικότητα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη τρέφουν υψηλές προσδοκίες για το θέμα του χρέους. Πρόσθεταν βεβαίως ότι «όσοι επιχειρούν να ανακαλύψουν αντιθέσεις και αντιπαλότητες εντός της κυβέρνησης» βρίσκονται εκτός πραγματικότητας συμπληρώνοντας πως ο Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε την θέση του κόμματος και της κυβέρνησης ολοκληρωμένα.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το Μαξίμου είχε διαφορετική άποψη. Και μάλιστα σε συνεννόηση του άξονα Μαξίμου–αντιπροεδρίας δόθηκαν το βράδυ της Τρίτης οι απαραίτητες διευκρινίσεις από την Ζαλοκώστα για να καταρριφθούν οι ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως μετά την χθεσινή διαρροή κύκλοι της αντιπροεδρίας που ρωτήθηκαν ποιους εννοεί ο αντιπρόεδρος λέγοντας ότι κάποιοι αιθεροβατούν για το ζήτημα του χρέους δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία αιχμή για τον πρωθυπουργό ο οποίος σημειωτέον στην ΔΕΘ είπε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά όσο ποτέ» σε μία λύση για το θέμα του χρέους, ούτε όμως και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξηγώντας ότι με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει άριστη συνεργασία.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πάντως ότι αυτό που ήθελε να πει ο Γιάννης Δραγασάκης είναι ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες για το χρέος οι οποίες μπορεί στο τέλος να απέχουν από την πραγματικότητα.

Στην συζήτηση μπήκε εκ των πραγμάτων και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου από δημοσιογράφους για το εάν έχει δίκιο ο Τσίπρας ή ο Δραγασάκης για το θέμα του χρέους. Προφανώς και ο υπουργός Οικονομικών πήρε αποστάσεις από τις εκτιμήσεις Δραγασάκη λέγοντας: «Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν γιατί αν απαντηθούν είναι σαν να χτυπάς το φίλο σου». Πρόσθεσε βεβαίως ότι «δεν είπε αυτό ο κ. Δραγασάκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ