ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής Μπρατισλάβας: «Aσκήσεις ηρεμίας» από τους 27

Σύνοδος Κορυφής Μπρατισλάβας: «Aσκήσεις ηρεμίας» από τους 27
REUTERS

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit και το μεταναστευτικό απασχόλησαν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ -πλην Βρετανίας- στη Μπρατισλάβα που ολοκληρώθηκε περίπου στις 19:30. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Κομισιόν η συνάντηση ήταν περισσότερο μια διερεύνηση του κατά πόσο οι 27 πλέον χώρες μπορούν να συζητήσουν χωρίς εντάσεις θέματα δύσκολα όπως το μεταναστευτικό, τα δημοσιονομικά και η ισορροπία εξουσιών ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο ήταν το επεισόδιο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο: Ο κ. Άσελμπορν κατηγόρησε την Ουγγαρία για «μεταχείριση χειρότερη και από άγρια ζώα» των αιτούντων άσυλο στη χώρα του και ζήτησε την έξοδό της από την Ε.Ε. Από την πλευρά του ο Ούγγρος ΥΠΕΞ απάντησε λέγοντας το Λουξεμβούργο είναι παράδεισος φοροδιαφυγής για πολυεθνικές εταιρίες.

Στη Ουγγαρία ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προκυρήξει δημοψήφισμα για τις 2 Οκτώβριου με αντικείμενο το αν η χώρα η χώρα θα συμμετάσχει στο σχέδιο μετεγκατάστασης και θα δεχθεί 1.294 αιτούντες άσυλο.

Εκτός από το προσφυγικό με τις διαφωνίες των κρατών της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ, φαίνεται πως μεγαλώνει το χάσμα για τις οικονομικές πολιτικές και το βαθμό της απαιτούμενης ευελιξίας στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Χρειαζόμαστε ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης των “27”. Αυτό απαιτεί ρεαλιστική διάγνωση των αιτιών του Brexit και τις συνέπειές του για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το απόγευμα της Πέμπτης.

Τσίπρας-Μέρκελ-Κόστα συζητούν για τις ομορφιές του Νότου

Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγκελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισαβόνα θα την προσκαλέσουν. Σημειώνεται πως στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ