ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη
EUROKINISSI

H Nέα Υόρκη ζει τις τελευταίες ημέρες σε συνθήκες πανικού λόγω των διαδοχικών γεγονότων που συγκλονίζουν το κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της, όμως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διεξάγεται κανονικά με την συμμετοχή ηγετών από 192 χώρες με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της το μεταναστευτικό.

Στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε χθες δύο φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σήμερα θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο αντίστοιχο φόρουμ που συνδιοργανώνουν Ομπάμα και Μέρκελ για την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η συζήτηση τους θα περιστραφεί γύρω από το Κυπριακό, όμως δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Άλλωστε ο κ. Μπάιντεν έχει κάνει δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν καλώντας την ΕΕ να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Στο περιθώριο του φόρουμ για το μεταναστευτικό δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να συναντήσει για λίγα λεπτά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με τον οποίο επιθυμεί να συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις περί το χρέος.

Ο πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του μάλιστα από την Αθήνα μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε θετικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πάντως σε μία απευθείας παρέμβαση του κ. Ομπάμα προς την Γερμανίδα Καγκελάριο με την ευκαιρία της σημερινής τους συνύπαρξης στο φόρουμ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ κατέθεσε την αντίληψη πως το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συλλογικές λύσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την σύσταση από την ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Συγχρόνως ζήτησε να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί στις χώρες καταγωγής τους. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση αλλά και η ενίσχυση με προσωπικό προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης και συγχρόνως να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε πως κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του την μετακίνηση των προσφύγων κάτι που όπως είπε γίνεται ορατό σε μία Ευρώπη που αναρωτιέται ακόμη κι αν είναι δυνατόν να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια χωρίς να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ