ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ξυδάκης: Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει μόνο ως δημοκρατική Ένωση

Ν. Ξυδάκης: Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει μόνο ως δημοκρατική Ένωση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνόδου, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στην Αθήνα. EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Την ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της προοδευτικής ατζέντας για μια πιο κοινωνική Ευρώπη τόνισαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 στη Μπρατισλάβα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν από την Ελλάδα ως παρατηρητές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο προοδευτική και πιο κοινωνική. Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να βελτιωθεί η συνοχή των ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της μετανάστευσης, της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να βρούμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ αυτών των πολιτικών προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες μας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων υπουργών από το σοσιαλιστικό κόμμα Αρλέμ Ντεζίρ (Harlem Désir).

Ο Γάλλος υπουργός ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα δεδομένου ότι –όπως είπε– κατά την ευρωμεσογειακή σύνοδο της 10ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, η οποία με κατάλληλες συνεισφορές θα οδηγήσει σε ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν –σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών– και οι υπουργοί της Πορτογαλίας και της Μάλτας, ενώ μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία υπήρξαν σκεπτικιστές ή και επικριτικοί για το πολιτικό εξαγόμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Μπρατισλάβα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι στην Μπρατισλάβα «δεν υπήρξε παραγωγικός συμβιβασμός», ενόψει και της επετειακής Συνόδου της Ρώμης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, αναδείχθηκαν περισσότερο οι διαφορές και οι αποκλίσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι η Γερμανία επιχειρεί να εκφέρει ενοποιητικό λόγο και να γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά ορισμένες χώρες καλλιεργούν ολοένα και περισσότερο όρους όπως «ευέλικτη αλληλεγγύη», που είναι ενάντια στις ίδιες τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πειστικό και ελκυστικό ευρωπαϊκό όραμα για τη Σύνοδο της Ρώμης, αλλιώς θα κυριαρχήσουν ο φόβος και ο αυταρχισμός», τόνισε ο κ. Ξυδάκης και επισήμανε καταλήγοντας:

Η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει μόνο ως δημοκρατική Ένωση, με κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες για τους πολίτες και όχι ως χώρος κυκλοφορίας εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Αν δεν μιλήσ

ουμε πολιτικά και μαχητικά εμείς οι προοδευτικοί, θα ακούγεται σαν αντισυστημική η φωνή της άκρας δεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ