ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συζήτησαν Τσίπρας–Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη

Τι συζήτησαν Τσίπρας–Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2016 Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Οι ΗΠΑ μολονότι βρίσκονται σε φάση μεταβατικότητας λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα.

Τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε υπό τον πρωθυπουργό στην συνάντηση Τσίπρα–Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στην οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τέθηκαν τρία ζητήματα: το χρέος, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Και για τα τρία ζητήματα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένος μεταφέροντας στους συνομιλητές του την αίσθηση πως ο Λευκός Οίκος στηρίζει την χώρα μας και θέλει να την βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν παρουσία και του Νίκου Κοτζιά «πήγε καλά» και τονίζουν πως ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις περί το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μπάιντεν ότι οι αποφάσεις για την διευθέτηση του χρέους πρέπει να ληφθούν άμεσα και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα τού ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει την οριστική απόφαση και το ΔΝΤ σε σχέση με την συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εμμέσως πλην σαφώς κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η γερμανική πλευρά υψώνει εμπόδια στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος τώρα, ζητώντας την στήριξη του Λευκού Οίκου και σε αυτό το θέμα –ενδεχομένως με την άσκηση μιας μορφής πίεσης προς το Βερολίνο.

Στο ζήτημα της ανακούφισης του χρέους επέμεινε ο Άλέξης Τσίπρας και κατά την ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο Concordia παρόντων πολλών ξένων επενδυτών. Μάλιστα, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το αργότερο έως το τέλος του 2016, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών ή εκλογών σε άλλες ευρωπαίκές χώρες το 2017.

«Πρέπει να λυθεί τώρα», είπε ο πρωθυπουργός με επιτακτικό τρόπο, σχολιάζοντας πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να καθυστερεί».

Γενικώς, το μήνυμά του προς την Ευρώπη κυρίως ήταν πως καμία εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπόδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης–πιστωτών «κι αυτό αποτελεί ευθύνη των δανειστών».

Ανέφερε με νόημα πως η χώρα μας θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους επενδυτές και προς τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει και πως τα χρόνια της κρίσης αποτελούν παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό το κλείσιμο της ομιλίας του: «Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μίας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ