ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για Καλογρίτσα και τηλεοπτικές άδειες

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για Καλογρίτσα και τηλεοπτικές άδειες

Σε σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών λίγα 24ωρα πριν από τη Δευτέρα, μια ημερομηνία σταθμό, καθώς οι τέσσερις υπερθεματιστές καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση του τιμήματος με το οποίο "χτύπησαν" τις τηλεοπτικές άδειες στη δημοπρασία.

Η κυβέρνηση που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όλες τις προηγούμενες ημέρες όταν αποκαλύφθηκαν οι παρατυπίες στη δανειοδότηση του επιχειρηματία Καλογρίτσα και το "διάτρητο" πόθεν έσχες του, επιχειρεί τώρα να περάσει στην αντεπίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά" έσπευσε να δηλώσει πως δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν σε κανέναν από τους τέσσερις υπερθεματιστές ότι θα λάβει την άδεια, εάν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας που το βράδυ της Τετάρτης είχε σύσκεψη στο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να καθοριστεί η γραμμή άμυνας απέναντι στο μπαράζ επικρίσεων που δέχεται η κυβέρνηση, την Παρασκευή θα προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Ιάσονα Φωτήλα από το "Ποτάμι" σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Την ίδια ώρα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής βρίσκονται εν αναμονή της κατάθεσης από τον Γιάννη Στουρνάρα του πορίσματος που συνέταξε η ΤτΕ από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για την Attica Bank. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος απάντησε από το βήμα της Βουλής με σκληρή γλώσσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεχίζουν το σφυροκόπημα ενάντια στην κυβέρνηση.

Μίλησε για συντονισμένη και πρωτοφανή επίθεση κατά της κυβέρνησης από εκείνους που είτε δεν τα κατάφεραν στο διαγωνισμό, είτε δεν θέλουν να καταβάλουν την πρώτη δόση και αναρωτήθηκε "αν υπάρχει και συμβόλαιο". Ο κ. Φάμελλος ήταν ιδιαίτερα οξύς και επιθετικός απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί επί 27 χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια στο πάρτι της διαπλοκής και έστειλε μήνυμα ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα. "Όσοι μιλούν για αδιαφάνεια ή κάτι κρύβουν ή έτσι έμαθαν", είπε και υπερθεμάτισε της αξιοπιστίας του Καλογρίτσα. "Προσέξτε μην εκτεθείτε όπως με το Ithaka Resort", είπε στρέφοντας το βλέμμα του προς την αντιπολίτευση.

Οι αναφορές Φάμελλου στη Βουλή ήρθαν ως απάντηση στη σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν νωρίτερα οι Γιάννης Βρούτσης και Κώστας Σκρέκας από τη ΝΔ, Μιχάλης Τζελέπης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.

Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, καθώς φάνηκε να κινείται σε άλλη γραμμή από αυτή του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου. Είπε ότι βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού και ότι η κυβέρνηση δέχεται "βρώμικο και άδικο πόλεμο", πρόσθεσε ότι αυτός γίνεται με κουτσομπολιά και ανοησίες που δεν τεκμηριώνονται με τίποτα" και κατέληξε λέγοντας ότι "έπεσαν όλοι πάνω στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, γιατί νόμισαν ότι αν ορμήσουν σε αυτόν και την Attica Bank, κάτι θα συμβεί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Νωρίτερα, ο Γιάννης Βρούτσης προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα μίλησε για "ένοχη σιωπή της Δικαιοσύνης", ενώ ο Κώστας Σκρέκας διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση καταπολεμά τη διαπλοκή καταργώντας το νόμο που όριζε ασυμβίβαστο εργολάβου και μετόχου ΜΜΕ. Απαντήσεις για τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα ζήτησε ο Μιχάλης Τζελέπης, ενώ ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε να σταλούν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στα βοσκοτόπια Καλογρίτσα στην Ιθάκη ώστε να ελέγξουν τις καταγγελίες για κλειστούς και σιδερόφρακτους δασικούς δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ