ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Ολα τα ανοιχτά μέτωπα στο κυβερνητικό συμβούλιο

'Ολα τα ανοιχτά μέτωπα στο κυβερνητικό συμβούλιο
Reuters

Όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας θα συζητηθούν σήμερα στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκαλεί το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην συνεδρίαση θα γίνει ένας απολογισμός του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη και ασφαλώς θα γίνει προεργασία για την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την Τρίτη καθώς και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης από τους προσωρινούς υπερθεματιστές.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αυτό του τρόπου λειτουργίας της Τράπεζας Αττικής με το Μαξίμου να επιμένει πως τα δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα δόθηκαν πριν από το 2015, δηλαδή από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο τραπέζι του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου θα τεθεί και το ζήτημα της Παιδείας με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια με αιχμή την κρίση στις σχέσεις Φίλη-Εκκλησίας μετά τις αλλαγές που προωθεί ο υπουργός στην διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επιχειρώντας τον απολογισμό της διετούς δράσης του στις Βρυξέλλες. Για τον Αλέξη Τσίπρα η παρουσία του στην συγκεκριμένη εκδήλωση εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και τα ανοίγματα που επιχειρεί προς επιμέρους τάσεις της Κουμουνδούρου ενόψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου.

Εκδήλωση άλλωστε με την υποστήριξη της εφημερίδας «Εποχή» έκανε το Σάββατο και η ομάδα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ με παρόντες αρκετούς υπουργούς (Τσακαλώτος, Φίλης, Δρίτσας, Φωτίου) καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Κατά τα άλλα το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένο από το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε επιστολή από τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν) και Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), οι οποίοι ανάβουν το πράσινο φως για την στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για την ακρίβεια αποδέχονται και τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών ενώ από την πλευρά τους ορίζους τους κ.κ. Λε Παπ (ως επικεφαλής) και Γκασπάρ (ως μέλος) για να πλαισιώσουν το συμβούλιο.

Το εποπτικό συμβούλιο έχει την ευθύνη το επόμενο διάστημα να υποδείξει και την διοίκηση του υπερταμείου.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην καταβολή της δόσης των 2,8 δις ευρώ και αναφέρουν ότι έχουν απομείνει δύο μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και αφορούν τον τομέα της ενέργειας και την ΥΠΑ ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ