ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πρώτη δόση

Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πρώτη δόση
EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφία αρχείου

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον ΑΝΤ1 και τον κ. Καλογρίτσα, δεδομένου ότι οι άλλοι δύο υπερθεματιστές, ο ΣΚΑΙ του Αρ. Αλαφούζου και η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν ήδη καταθέσει τα χρήματα.

Ηδη, την Παρασκευή η πλευρά Αλαφούζου κατέβαλε στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό των 14.533.333,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 43,6 εκατ. ευρώ τα οποία προσέφερε για να αποκτήσει την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πλευρά Μαρινάκη, που κατέθεσε στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά 24.633.333,34 ευρώ (συνολική προσφορά 73,9 εκατ. ευρώ), για την τέταρτη άδεια του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη άδεια υπερθεματιστής έχει αναδειχτεί το σχήμα Κυριακού, που θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να καταβάλει το ένα τρίτο των 75,9 εκατ. ευρώ της προσφοράς του, δηλ. 25.300.000 ευρώ. Επίσης το σχήμα συμφερόντων Β. Καλογρίτσα θα πρέπει επίσης μέχρι το απόγευμα να καταβάλει 17.533.333,34 ευρώ (από τα 52,6 εκατ. ευρώ της δικής του προσφοράς) για την τρίτη άδεια.

Όπως προβλέπει η παράγραφος 8.4 της προκήρυξης, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε από τις επόμενες δόσεις του τιμήματος «ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια».

Τα βλέμματα στρέφονται στο σχήμα Καλογρίτσα, δεδομένων και των αποκαλύψεων για τα στοιχεία φοροδιαφυγής, αλλά και τις δανειοδοτήσεις από την Αttica Bank. Στην περίπτωση που ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας προχωρήσει στην καταβολή των 18 εκατ. ευρώ, τότε θα διατηρήσει ακέραιο το δικαίωμα για την απόκτηση της άδειας, γεγονός που προκαλεί άλλο ένα βήμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας του αμφιλεγόμενου διαγωνισμού, στη σκιά των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών σχετικά με το Πόθεν Έσχες.

Νέες αποκαλύψεις για δανειοδοτήσεις και φοροδιαφυγή

Μετά τις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, στο φως βγήκαν καταιγιστικά στοιχεία σχετικά με την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα, πατέρα του τέταρτου υπερθεματιστή, που σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ το 2014 είχε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό με όριο ανάληψης 10 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2015 ο ίδιος λογαριασμός ανεβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ και λίγες μέρες αργότερα, «εκτοξεύεται» στα 100 εκατ. ευρώ, κίνηση για την οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά αιτιολόγησης στα αρχεία και στα έγγραφα της τράπεζας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μία μέρα πριν την παραπάνω «εκτόξευση» η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει ήδη μια γενναία ανοικτή πιστοληπτική γραμμή και παίρνει άλλο ένα δάνειο 20 εκατ.ευρώ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παίρνει ακόμη ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 19,5 εκατ. δεκαετούς διάρκειας για να αναχρηματοδοτήσει το πρώτο.

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, πως ο Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγος του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια για περισσότερα από 11 χρόνια, σύμφωνα με το πόρισμα του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου.

Την ώρα που στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είχαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, στις φορολογικές τους δηλώσεις δήλωναν ακόμη και μηδενικά εισοδήματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουν ακόμη και επιστροφή φόρου. Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διορία των υπερθεματιστών για την καταβολή της πρώτης δόσης λήγει σήμερα, λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ερχόμενη Παρασκευή, κατά την οποία οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα αποφανθούν σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, η φωτιά στο πολιτικό σκηνικό παραμένει ασίγαστη με τις αντιπαραθέσεις και τις κόντρες για τις τηλεοπτικές άδειες να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την κόντρα στα άκρα με τους βουλευτές της που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Το να υπάρχουν αυτή τη στιγμή υπερθεματιστές που δεν έχουν ένα ευρώ, την παραμικρή περιουσία, δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές, δεν έχουν δυνατότητα προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό, συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό χωρίς ένα περιουσιακό στοιχείο άλλα μόνο με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων τρίτων, αυτό είναι μέγα σκάνδαλο και αυτό πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε την Παρασκευή ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάθεση της μήνυσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνεχίζει την κόντρα με την Νέα Δημοκρατία και μέσω του Έθνους της Κυριακής απαντά: «Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η ΝΔ πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση».

Υπενθυμίζεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριου Κρέτσου -ο οποίος δεν είναι βουλευτής και δεν έχει ασυλία- για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σχετικά με το «πόθεν έσχες» Καλογρίτσα.

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση αποτελούν και τα στοιχεία για την υπόθεση Καλογρίτσα, θίγοντας ουσιαστικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργήθηκε για να μπει ένα τέλος στην διαπλοκή των τελευταίων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ