ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο προβλέπει εγγυήσεις για τους 4 καναλάρχες

Νομοσχέδιο προβλέπει εγγυήσεις για τους 4 καναλάρχες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των τεσσάρων οριστικών υπερθεματιστών με την οποία θα χριστούν καναλάρχες εθνικής εμβέλειας για την επόμενη δεκαετία.

Σήμερα αναμένεται να καταθέσουν τις επιταγές τους με το ποσό της πρώτης δόσης τόσο ο Θεόδωρος Κυριακού για τον Ant1 (75,9 εκατ. ευρώ συνολικό τίμημα) όσο και ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (52,6 εκατ. ευρώ η συνολική προσφορά). Οι άλλοι δύο οριστικοί υπερθεματιστές Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης, το έπραξαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όπως αναφέρει “Η Εφημερίδα των Συντακτών”, έπειτα από την καταβολή της πρώτης δόσης και αφού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τα ασφαλιστικά μέτρα και τις προδικαστικές προσφυγές στην Επιτροπή Ενστάσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση των αδειών.

Από εκεί και μετά η Digea είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να σταματήσει τη μετάδοση σήματος όσων δεν έχουν λάβει άδεια περιεχόμενου το αργότερο εντός τριών μηνών. Ετοιμάζεται και νέο νομοσχέδιο, αλλά αυτό θα επικεντρώνεται κυρίως σε αυστηριοποίηση των ποινών για όσους δεν εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία. Αυστηροποιήση που δεν αποκλείεται να οδηγεί ακόμα και σε φυλάκιση όσων παρανομούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένονται και εκπλήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες τώρα τέσσερις άδειες περιεχομένου εθνικής εμβέλειας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί αυτές τις μέρες στις αρμόδιες επιτροπές, καθώς φαίνεται ότι στόχος είναι να ψηφιστεί το αργότερο την Πέμπτη 5/10 ή την Πέμπτη 6/10.

Ωστόσο, τρεις από τους τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές (Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού), φαίνεται να έχουν ανοικτά ζητήματα με τα «πόθεν έσχες» και καθώς ο ένας έχει προσφύγει εναντίον του άλλου δεν αποκλείεται να προκύψουν απρόοπτες εξελίξεις προσεχώς.
Σε περίπτωση πάντως που κάποιος ή κάποιοι αποκλειστούν, τη θέση τους θα πάρουν οι πρώτοι επιλαχόντες. Να θυμίσουμε ότι πρώτος επιλαχών είναι ο Ιβάν Σαββίδης που έχει προσφέρει ποσό 61,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί από κοντά ο Δημήτρης Κοντομηνάς που έχει καταθέσει προσφορά 61 εκατ.

Αναμένεται ακόμα να συζητηθεί η κύρια προσφυγή εναντίον του διαγωνισμού που αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Νίκος Παππάς μαζί με το επιτελείο του εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσει η προβολή διαφημιστικών στη ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μείνει μόνο με το ανταποδοτικό τέλος, ενώ τα περίπου πέντε με έξι εκατ. ευρώ που αντλεί από διαφημίσεις θα παραμείνουν στην αγορά. Κάτι τέτοιο θα δώσει περαιτέρω ανάσες στην αγορά καθώς το ποσό αυτό θα προστεθεί στη διαφημιστική πίτα που θα διεκδικούν ο τέσσερις νέοι καναλάρχες εθνικής εμβέλειας την επόμενη δεκαετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ