ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Πέφτουν οι τόνοι για θρησκευτικά, κλείνει η αξιολόγηση

Μαξίμου: Πέφτουν οι τόνοι για θρησκευτικά, κλείνει η αξιολόγηση
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στην ένταση των σχέσεων κυβέρνησης-εκκλησίας πριν από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου όπου κρίθηκε πως θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης με μία δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κι ενδεχομένως ένα τηλεφώνημα του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε η γραμμή της κυβέρνησης για το μάθημα των θρησκευτικών και μάλιστα τονίστηκε ότι αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη χωρίς υποχωρήσεις. Όμως εμμέσως πλην σαφώς διαπιστώθηκε ότι οι αναφορές Φίλη στο παρελθόν δεν βοηθούν στις καλές σχέσεις με την εκκλησία και λειτουργούν με τρόπο «μη γόνιμο και παραγωγικό».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι στην προσπάθεια επαναπροσέγγισής της με την Αρχιεπισκοπή θα την βοηθήσει πλέον και η μερική αποκατάσταση των σχέσεών της με τους κυβερνητικούς εταίρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καθώς ήδη από χθες διαπιστώνεται μία εμφανής ικανοποίηση του Πάνου Καμμένου για τις εξελίξεις περί τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τον αποκλεισμό Καλογρίτσα χαιρέτισε με ένα πανηγυρικό tweet την απόφαση της κυβέρνησης να μην δώσει παράταση στον επιχειρηματία για να καταβάλει το τίμημα της πρώτης δόσης.

Άρα το ένα μέτωπο με τους ΑΝΕΛ έχει αρχίσει να υποχωρεί κι απομένει αυτό που αφορά στις σχέσεις με την εκκλησία να αντιμετωπιστεί ώστε αύριο (Τετάρτη) στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός να εμφανιστεί ενωμένος και να μην υπάρξουν φωνές αντίθετες με την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Η χθεσινή σύσκεψη ασχολήθηκε χθες και με τα ζητήματα της αξιολόγησης κρίνοντας πως δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ καθώς οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει βρίσκονται στον δρόμο της διευθέτησης. Το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αντιμετωπίζεται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή ενώ οι εμπλοκές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ξεπεραστούν έπειτα από ραντεβού που θα έχουν σήμερα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Αζέρος επικεφαλής της εταιρίας Socar.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις καταδεικνύουν το αδιάβλητο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση επιτίθεται με σφοδρότητα στην ΝΔ κατηγορώντας την ότι εξευτελίζεται υπερασπιζόμενη την διαπλοκή. Επαναλαμβάνει δε ότι ο αποκλεισμός Καλογρίτσα ήταν μονόδρομος δεδομένης και της πρόσφατης δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα πως όποιος δεν μπορέσει να καταβάλει το τίμημα θα τεθεί εκτός.

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωβουλευτή Παπαδημούλη έκανε άνοιγμα προς τις δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ζητώντας διάλογο και συμπόρευση (με αιχμή το μέλλον της Ευρώπης) εν όψει και του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ