ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ξυδάκης: Η Ευρώπη δεν απαντά στα αιτήματα μας για το προσφυγικό

Ν. Ξυδάκης: Η Ευρώπη δεν απαντά στα αιτήματα μας για το προσφυγικό
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Σε συνέντευξή του στη Welt, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε πως «σύντομα θα ξεκινήσουμε τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους».

Ο κ. Ξυδάκης απέδωσε τις πυρκαγιές και τα επεισόδια που γίνονται σε καταυλισμούς προσφύγων στην απουσία «κατανομής (τους) σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους».

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πως η Ελλάδα κάνει προσπάθειες, όμως τα αιτήματα της παραμένουν αναπάντητα και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δέχονται ελάχιστους πρόσφυγες.

Από συνολικά 65.000 πρόσφυγες το 2015 έγιναν δεκτοί στην Ε.Ε. περίπου 3.500 χιλιάδες. Παράλληλα η ροή προς τα ελληνικά νησιά είναι συνεχής με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της κατάστασης.

Αναφορικά με την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ε.Ε.

«Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες», τόνισε ο υπουργός και ενημέρωσε πως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 60.000 πρόσφυγες, αριθμός που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ