ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παρασκευόπουλος: Το Ποτάμι υποτιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη

Ν. Παρασκευόπουλος: Το Ποτάμι υποτιμά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βέρα Γιούροβα (Vera Jourova), αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν η συμβολή της Δικαιοσύνης στην ατζέντα για τη μετανάστευση και ειδικότερα στην προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει «δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για την παύση του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «καθεστωτικές αντιλήψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, υπονομεύοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας».

Επέκρινε, παράλληλα, την ηγεσία της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι «τελικά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν: Την έκπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, αγνοήθηκε πλήρως η γνώμη των συναδέλφων εισαγγελέων του Ισίδωρου Ντογιάκου, που προ ημερών τον ανέδειξαν σε αυτό το αξίωμα, μετά από άδεια που του είχε δώσει ο Άρειος Πάγος για να κατέλθει στις εκλογές.

«Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά κρουσμάτων, με τελευταίο όσα συνέβησαν στο ΣτΕ, που δείχνουν ότι δημιουργείται μία άκρως προβληματική κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης με ευθύνη της ηγεσίας της και της κυβέρνησης», συμπεραίνει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε το Ποτάμι ότι υποτιμά τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Το Ποτάμι επιμένει να χρεώνει στον υπουργό Δικαιοσύνης και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου μια πειθαρχική απόφαση που λήφθηκε από το αρμόδιο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δικαστές οριζόμενους με κλήρωση. Πρόκειται για ανακοίνωση-δείγμα αθεράπευτης υποτίμησης των αρμόδιων οργάνων της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Τα δικαστικά όργανα, άλλωστε, δεν λειτουργούν με επιδιώξεις αλλά εφαρμόζοντας κανόνες.

Το Ποτάμι ανταπάντησε με το επιχείρημα ότι ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης αυτός που άσκησε έφεση κατά της απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο είχε επιβάλει ποινή επίπληξης στον εισαγγελέα Ντογιάκο.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ξεχνά στην ανακοίνωσή του ότι ο ίδιος προσωπικά άσκησε την πειθαρχική δίωξη, παρ' όλη την αντίθετη άποψη των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης (προϊσταμένου επιθεωρήσεως και αρμοδίου επιθεωρητή) και ο ίδιος άσκησε προσωπικά έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που με συντριπτική πλειοψηφία είχε επιβάλει ποινή επίπληξης - που όμως δεν ήταν αρκετή για την απομάκρυνση του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών. Παρ' όλες τις ανακοινώσεις του, ο ρόλος του σε αυτή την υπόθεση είναι συγκεκριμένος και γνωστός στο πανελλήνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ