ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις δηλώσεις πόθεν έσχες

Τροπολογία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις δηλώσεις πόθεν έσχες
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συμβόλαια και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο θα πρέπει καταθέτουν μαζί με την δήλωση πόθεν έσχες όλοι όσοι ελέγχονται υποχρεωτικά σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διευκρινίζοντας ότι δημιουργείται βάση δεδομένων, καθώς φέτος για πρώτη φορά θα γίνει ηλεκτρονικά η όλη διαδικασία.

Η συζήτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε ένταση μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης με τον Γιάννη Κουτσούκο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να διορθώσει τη ρύθμιση για την οποία «έβαλε την ουρά στα σκέλια όταν έδινε τη δυνατότητα σε πολιτικούς να έχουν offshore». Απαντώντας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υποστήριξε πως η ρύθμιση δεν έχει σχέση με τις εξωχώριες εταιρείες.

Η σχετική διάταξη, περιλαμβάνει τους υποχρεωτικώς (σ.σ. και όχι τους δειγματοληπτικώς) ελεγχόμενους σύμφωνα με τον νόμο για το πόθεν έσχες. Σημειώνεται ότι στον υποχρεωτικό έλεγχο εμπίπτει ένας ευρύς κύκλος κρατικών λειτουργών καθώς και προσώπων που δραστηριοποιούνται σε τομές που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο ή συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, ευρωβουλευτές, βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εισαγγελείς και δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιοκτήτες και μέτοχοι αλλά και διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί και έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας).

Την τροπολογία στηρίζει και η ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ