ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξυδάκης: η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει τα σύνορα της ΕΕ - Ο Ερντογάν συνηθίζει τέτοιες κινήσεις

Ξυδάκης: η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει τα σύνορα της ΕΕ - Ο Ερντογάν συνηθίζει τέτοιες κινήσεις
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Την ανάγκη να απαντά η κυβέρνηση στην απογοήτευση και την κριτική των πολιτών με απτά αποτελέσματα που να βελτιώνουν την καθημερινή τους ζωή, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης.

«Η μεταμόρφωση, λ.χ., της Δημόσιας Διοίκησης σε παραγωγικό και δημοκρατικό υπηρέτη του πολίτη είναι το αυτονόητο πρώτο καθήκον. Είναι το αυτονόητο -και είναι το πιο δύσκολο. Μέσα από τη μάχη του αυτονόητου, όμως, θα αποκατασταθούν η πληγωμένη αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση και μόνο έτσι, με πράξεις, θα συγκροτούμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Νίκος Ξυδάκης.

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους σημείωσε ότι «το βιώσιμο χρέος θα είναι το καλό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, και συνακόλουθα ο ευεργετικός καταλύτης για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει για τους εξωπραγματικούς στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων». «Αυτά δεν τα αρνείται πια κανείς, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στην Φρανκφούρτη ή στο Παρίσι, εκτός μόνον του Βερολίνου», επισήμανε.

Για την προκλητικότητα του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και θέτει ζήτημα "γκρίζων" ζωνών, ο κ. Ξυδάκης τις απέδωσε στην πρωτοφανή αναστάτωση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συνηθίζει τις αιφνίδιες αναθεωρήσεις και εν συνεχεία τις αναδιπλώσεις.

Για τη συνθήκη της Λωζάνης o κ. Ξυδάκης είπε ότι με αυτή ορίζονται πλέον τα σύνορα της Ε.Ε. και δεν δε μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την Άγκυρα, ούτε από οποιονδήποτε άλλον.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας ο κ. Ξυδάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε εν εγρηγόρσει και ιδιαιτέρως προσεκτικοί». Για τη δήλωση του Επιτρόπου Χάαν, ο οποίος έκανε αναφορά στο τσάμικο ζήτημα, είπε ότι «συνιστά βαρύ και μη συγγνωστό ατόπημα, που εκθέτει την Επιτροπή». Ενώ για το κυπριακό ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Κυπριακού λαού και τόνισε ότι υποστηρίζουμε σταθερά τις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της θεσμικής θέσης της Κύπρου στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ