ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στην Κ.Ε: Η περίοδος του κόμματος μέσα στο κόμμα έληξε οριστικά

Τσίπρας στην Κ.Ε: Η περίοδος του κόμματος μέσα στο κόμμα έληξε οριστικά

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος λέγοντας ότι παρά την ανοιχτή πληγή του συμβιβασμού της Αριστεράς μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, ο λαός έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τετραετίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα και την δυναμική που ανέπτυξε, γεγονός που εξέπληξε πολλούς. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη διπλή εντολή που έδωσε ο λαός: από τη μια για αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και από την άλλη για τις μεγάλες και αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα ξεριζώσουν το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα οικοδομήσουν κράτος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Η εκλογική αυτή μάχη είχε, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Ήταν η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές όχι πριν αλλά μετά μια δύσκολη συμφωνία. "Ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα. Γνώριζε τις δυσκολίες της συμφωνίας. Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που υπάρχουν μπροστά μας, ενώ κρίθηκε ποιος μπορεί να κρατήσει και να διευρύνει το έδαφος που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση."

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η περίοδος του κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε οριστικά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μέσα από την εκλογική διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παράλληλα να μην διαψευστούν οι προσδοκίες των Ελλήνων και χαρακτήρισε τη ψήφο τους ξεκάθαρα ταξική. Παράλληλα, ανέπτυξε τους πολιτικούς στόχους του κόμματος τονίζοντας ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας και να ταυτίζεται με την εκλογική και κοινωνική του βάση. Για αυτό το λόγο, ο Α. Τσίπρας ζήτησε την ανασυγκρότηση των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ και την έναρξη καμπάνιας εγγραφής νέων μελών.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2016, καλώντας τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα του τι ψήφιζαν στο παρελθόν, στην ανοιχτή διαδικασία.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον κυβερνητικό ορίζοντα τους επόμενους 20 μήνες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με προτεραιότητα την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 και θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις ενώ, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ενώ αναφέρθηκε στην απομείωση του χρέους, και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν ιδιωτικές επενδύσεις, με ταυτόχρονη όμως, προστασία της ήδη εύθραυστης κοινωνικής συνοχής. "Προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις, που πετύχαμε να είναι ένα από τα ανοιχτά πεδία της διαπραγμάτευσης. Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο της πατρίδας μας. Προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο υπό την έννοια της μη εκποίησης, αλλά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας", τόνισε ο Α. Τσίπρας.

Ακόμη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσες παρεμβάσεις στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό, αλλά και την στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, την διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

- Η έκδοση καρτών μετακίνησης για Άτομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.
- Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.
- Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.
- Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, έκανε λόγο για ένα νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

Τέλος, αναφερόμενος στο πεδίο της διαφθοράς και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.
Τόνισε, ότι ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Παράλληλα προανήγγειλε δράσεις για :
- Την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών
- Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και τον έλεγχο όλων των συμβάσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.
- Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων
- Την ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων της δημόσιας διοίκησης.
- Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.
- Την εξυγίανση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ