ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδ. Ξανθός στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι τέλους

Ανδ. Ξανθός στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι τέλους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

«Η κοινωνία σε δύσκολη περίοδο μας ανέθεσε μια τεράστια ευθύνη και πρέπει να την αναλάβουμε και να τη διαχειριστούμε συλλογικά, με αλληλεγγύη μεταξύ μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι», είπε, «να το παλέψουμε μέχρι το τέλος, έχουμε αίσθηση της ιστορικότητας της συγκυρίας και εμπιστοσύνη στη δύναμη των ανθρώπων να αλλάζουν τη μοίρα τους».

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οι αντίπαλοι γνωρίζουν την κρισιμότητα της περιόδου για τη χώρα, την κυβέρνηση, και κυρίως την κοινωνία. Γι' αυτό ο πόλεμος μαίνεται, είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η σκληρή αντιπαράθεση έχει πάρει πλέον στοιχεία επίθεσης βιοπολιτικής», καθώς «προσπαθούν να εμπεδώσουν αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ξέρουν ότι σε ένα τέτοιο κλίμα φόβου και αβεβαιότητας είναι πολύ πιο εύκολη η πολιτική χειραγώγηση».

Ως προς το ποια είναι η πολιτική απάντηση, είπε πως:

Δεν αρκεί να αναδεικνύουμε τη φαυλότητα των αντιπάλων μας. Προφανώς και πρέπει να το κάνουμε και να είμαστε πολύ σκληροί, επίμονοι και αποφασισμένοι και να προχωρήσουμε σε μετρήσιμες παρεμβάσεις σε θύλακες ανομίας και φαυλότητας στον δημόσιο βίο.

Αυτό όμως που πρωτίστως προέχει είναι να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας, για το σήμερα και το αύριο, ότι τελειώνει η περίοδος της αβεβαιότητας στην πορεία της οικονομίας, ότι κλείνει ο κύκλος της έλλειψης κανονικότητας και ότι σιγά-σιγά ξεπερνώντας και τα τελευταία εμπόδια της αξιολόγησης μπαίνουμε σε πιο ευοίωνη εποχή.

«Εκεί», είπε, «πρέπει να επικεντρωθεί το πολιτικό μας σχέδιο το επόμενο διάστημα και δίνοντας ταυτόχρονα πολύ ευδιάκριτα δείγματα ενός άλλου ύφους διακυβέρνησης της χωράς». «Θεωρώ ότι αυτή είναι και η τελευταία γραμμή και της δικής μας άμυνας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στον χώρο της Υγείας είπε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια «να αντιστρέψουμε ένα κλίμα κατάρρευσης και αποδιοργάνωσης που υπήρχε επί 6 συναπτά χρόνια» και σημείωσε ότι «μπορούμε πλέον να πούμε πολύ συγκεκριμένα στην κοινωνία ότι το σχέδιο συνειδητής απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει». Τόνισε ότι η φιλολογία περί κατάρρευσης εξυπηρετεί μόνο χυδαίους αντιπολιτευτικούς σκοπούς και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και ότι οι πολίτες, παρότι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, έχουν πάρει το σήμερα ότι υπάρχει αλλαγή πορείας στη σωστή κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι πολύ κρίσιμη παρέμβαση ότι η κυβέρνηση έκλεισε οριστικά τη βαρβαρότητα του αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Αυτό είναι αριστερή πολιτική», σημείωσε. Είπε ότι «κάναμε πολύ συστηματική προσπάθεια, υπάρχει σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο», αναφέροντας ότι «θέλουμε να πάμε σε ένα νέο εθνικό σύστημα Υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ