ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα ανασχηματισμού – όλα ανοιχτά για τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος

Εβδομάδα ανασχηματισμού – όλα ανοιχτά για τα πρόσωπα του νέου κυβερνητικού σχήματος
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ερχεται ανασχηματισμός. Με όλες τις ημέρες πιθανές μετά την Κυριακή οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τον νέο του γραμματέα και θα αναδείξει την νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Στο Μαξίμου όλα θεωρούνται ανοιχτά και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού.

Εφόσον ο πρωθυπουργός νιώσει έτοιμος κι έχει κάνει τον απαιτούμενο κύκλο επαφών μπορεί να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμη και την Δευτέρα. Μία τέτοια κίνηση θα προλάβει και την απόφαση των δύο διασκέψεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και θα ευνοήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Εάν όχι, ο ανασχηματισμός θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όμως, οι πρωθυπουργικές επιλογές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επηρεαστούν από την όποια εξέλιξη θα αφορά τον νόμο για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Πρακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν θα αλλάξει πόστο και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο Μαξίμου με τον ίδιο ή και αναβαθμισμένο ρόλο. Ένα δεύτερο πρόσωπο που θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσει από το ίδιο χαρτοφυλάκιο στην επικείμενη κυβερνητική αναδόμηση είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από εκεί και πέρα όλα παίζονται. Ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά (την Κυριακή) δεν είναι βέβαιο ότι θα την «τρέξει» ως το τέλος ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως επίσης, δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας ο Γιώργος Σταθάκης. Ενδέχεται μάλιστα το συγκεκριμένο υπουργείο να σπάσει και να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Επίσης, αλλαγές μπορεί να γίνουν στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το τελευταίο μπορεί να σπάσει και αρμοδιότητές του να μεταφερθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον μπορεί να χωριστεί στα δύο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλαγές αναμένονται και στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να κατεβάσει τον μέσο όρο ηλικίας του υπουργικού συμβουλίου, βάζοντας στην κυβέρνηση στελέχη που κινούνται μεταξύ των 30 και των 40 χρόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ