ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: «Μασάζ» σε Σκουρλέτη, εκνευρισμός με 53, αγωνία για το ΣτΕ

Ανασχηματισμός: «Μασάζ» σε Σκουρλέτη, εκνευρισμός με 53, αγωνία για το ΣτΕ
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Προσπάθεια να σπάσει το αντιπολιτευτικό μπλοκ που επεχείρησαν οι 53 προσεγγίζοντας τον Πάνο Σκουρλέτη και να καλύψει τις ρωγμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης πριν από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες συνιστά η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μαξίμου τον υπουργό Ενέργειας με στόχο την εκτόνωση της έντασης στις μεταξύ τους σχέσεις.

Κι αυτό διαπιστώνοντας ότι ένας ακόμη υπουργός που ανήκει στους 53, ο Θοδωρής Δρίτσας, βρήκε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, διευρύνοντας το μέτωπο των αποστασιοποιημένων απέναντι στις κεντρικές επιλογές του Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός σχεδιάζεται, πάντως, με τον Πάνο Σκουρλέτη παρόντα καθώς από την χθεσινή συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν αποκλείεται η παραμονή του υπουργού στο υπό διαμόρφωση νέο υπουργικό συμβούλιο είτε με τον ίδιο, είτε με διαφορετικό ρόλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι ευάλωτη και ανοιχτή σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αρνητική. Επιπλέον, θέλει τον Σκουρλέτη ενεργό, εκτιμώντας ότι είναι στέλεχος που δείχνει αποτελεσματικότητα στο έργο του. Υπό μία προϋπόθεση: ότι ο ίδιος οφείλει να διευκρινίσει ότι δεν κινείται σε άλλη πολιτική κατεύθυνση από την επίσημη κυβερνητική και ότι υπηρετεί το ίδιο πολιτικό σχέδιό.

Ο υπουργός Ενέργειας δεν είχε πρόβλημα να το κάνει αυτό, καθώς τις προηγούμενες ημέρες της κρίσης ούτως ή άλλως διαβεβαίωνε στους συνομιλητές του πως δεν είχε διαφορετική αντίληψη από την αποφασισμένη πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου με αιχμή πάντα την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος. Άρα, με ευκολία στη δήλωσή του ανέφερε πως «στο συνέδριό μας βγήκαμε με μία πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά τα όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα μέτωπα στην κυβέρνηση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και όσο το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνησή του.

Εξ αυτού του λόγου, οι κινήσεις που θα κάνει στον επικείμενο ανασχηματισμό γνωρίζει πως θα πρέπει να είναι χειρουργικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ