ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» Πολύδωρα

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» Πολύδωρα
Συνάντησή του Βύρωνα Πολύδωρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016. Ο Βύρων Πολύδωρας είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του ΕΣΡ EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου με την κυβέρνηση να θεωρεί πλέον προδιαγεγραμμένη την κατάληξη της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την απόλυτη άρνηση της ΝΔ να στηρίξει την υποψηφιότητα Πολύδωρα για τον ρόλο του προέδρου.

Το Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις εσωκομματικές αντιδράσεις και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πρότασή του προς το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα, έχοντας ωστόσο ως κεντρικό στόχο το να πείσει πως είναι η ΝΔ το κόμμα που φέρει την ευθύνη για την μη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ως προς τις εσωτερικές γκρίνιες που εκδήλωσαν κάποιοι βουλευτές από την ομάδα των 53 –με τον Χρήστο Καραγιαννίδη να ζητεί ανοιχτά «μην μας εξευτελίζετε» και την Αννέτα Καββαδία συγκεκαλυμμένα να επικαλείται στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη– η κυβέρνηση απαντά πως η αναγκαιότητα της πλειοψηφίας των 4/5 για το ΕΣΡ επιβάλλει αυτονόητα συζήτηση και με αντιπάλους. Το μήνυμα που έστειλε δε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης προς «εσωκομματικούς και εξωκομματικούς επικριτές» ήταν πως «ο Πολύδωρας δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε γραμμή Πολύδωρα».

Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως η επιλογή Πολύδωρα «εξυπηρετεί μία σκοπιμότητα», τονίζοντας πως η στόχευση ήταν να εκτεθεί πολιτικά η ΝΔ για να φανεί ότι δεν ψηφίζει κανένα πρόσωπο, ακριβώς διότι δεν επιθυμεί την συγκρότηση ΕΣΡ.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως θα γίνουν και άλλες προσπάθειες για την σύσταση του ΕΣΡ και ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα στα οποία θα γίνουν προτάσεις να συμμετάσχουν στην ανεξάρτητη αρχή, ωστόσο η προσέγγισή τους θα γίνει εφόσον αποτύχει η νέα προσπάθεια στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει διάταξη που θα καταργεί το άρθρο 2Α του Ν. 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του θα επανέλθουν με αυτόν τον τρόπο στο ΕΣΡ.

Ως προς την νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί ώστε όσα κανάλια θέλουν να εκπέμπουν να αιτούνται προσωρινής βεβαίωσης λειτουργίας, αυτή όπως φαίνεται θα κατατεθεί μετά και την νέα απόπειρα για συγκρότηση ΕΣΡ κι αυτό αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ