ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από εδώ πάνε για τη... συνεργασία

Από εδώ πάνε για τη... συνεργασία

Μπορεί οι μέχρι τώρα προσπάθειες συγκρότησης του νέου ΕΣΡ να έχουν πέσει στο κενό όμως οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα φαίνεται να «προαναγγέλλουν» το εκκολαπτόμενο πολιτικό τοπίο.

Η χθεσινή ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι είναι πιθανό να δείχνει... κάτι από το μέλλον.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα οι πρώτες δηλώσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Αρχή έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος μιλώντας σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ «ειδικά για υπάρξει λύση στο θέμα της διαπραγμάτευσης». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσαν να κινηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα με «προοδευτικό χαρακτήρα» ενώ, παράλληλα, καταφέρθηκε κατά της συμμετοχής των ΑΝΕΛ σε μια τέτοια συνεργασία λέγοντας ότι «αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είχαν μπει στη Βουλή, τότε το ΠΑΣΟΚ θα επιδείκνυε την απαιτούμενη συναίνεση. Αναρωτήθηκε, τέλος, για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός επιλέγει το κόμμα του κ. Καμμένου.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας ο οποίος μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο NORTH 98.0 σημείωσε ότι «προφανώς θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνευρεθεί με το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Μπαλάφας έθεσε βέβαια τις δικές του προϋποθέσεις καθώς υποστήριξε ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το ΠΑΣΟΚ αφήσει τον σφικτό εναγκαλισμό με τον φιλελεύθερο χώρο. «Θα βλέπαμε μία κοινή πορεία αλλά να σταματήσει το ΠΑΣΟΚ να είναι ''κώλος και βρακί'' με τη ΝΔ».

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει εδώ και καιρό διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές επιχειρώντας να κερδίσει συμπάθειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τις καλές του σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσω των επαφών του στην Ευρώπη να αναδειχθεί σε «παίκτη» της πολιτικής σκακιέρας εντός Βρυξελλών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι επόμενες δύο χρονιές θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον τη ΕΕ λόγω των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί ότι η συμπόρευση της Αριστεράς με τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας είναι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» το μονοπώλιο των νεοφιλελευθέρων πολιτικών στην Ευρώπη.

Στο Μαξίμου βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αν αυτό χρειαστεί, ενώ στο παρελθόν έχουν δοκιμάσει την διεύρυνση μιας τέτοιας πιθανότητας. Ειδικά στην απόπειρα της συνταγματικής αναθεώρησης, η αρνητική τότε στάση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε έκπληξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ήδη ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι αυτό των διπλών εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με αυτό κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου θα προκύψει η ανάγκη για δεύτερη εκλογική διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ