ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η κυβέρνηση απέκτησε τον «Βαρουφάκη Νο 2»

ΝΔ: Η κυβέρνηση απέκτησε τον «Βαρουφάκη Νο 2»

Το πρόσωπο του νέου υπουργικού συμβουλίου που ήδη άρχισε να δέχεται τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτό του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

Ήδη από το Σάββατο άρχισαν να διατυπώνονται αντιπολιτευτικές απόψεις οι οποίες, μάλιστα, δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν τον νέο υπουργό ως «Βαρουφάκη Νο 2» λόγω παλαιότερων απόψεων που είχε διατυπώσει περί αναγκαιότητας «παράλληλου νομίσματος».

Πού, όμως, στηρίζεται αυτή η αντιπολιτευτική ρητορική στο πρόσωπο ενός υπουργού που ακόμα δεν έχει συστηθεί καλά καλά στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης;

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε εισήγησή του στο “Levy Economics Institute of Bard College” είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος «διπλού νομίσματος» -συνύπαρξης της δραχμής με το ευρώ- ενδεχομένως να λειτουργούσε θετικά ως προς εξισορρόπηση των δημοσιονομικών.

Ο καθηγητής Οικονομικών είχε εκφράσει την ίδια άποψη και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα που απηχεί επισήμως τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παλαιότερη, λοιπόν, συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε πει, μεταξύ άλλων: «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος (δραχμή), αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το θέμα των απόψεων του κ. Παπαδημητρίου με αποτέλεσμα ο ίδιος να ερωτηθεί από δημοσιογράφους και να διαφοροποιηθεί από αυτές, όπως τις είχε εκφράσει στο Ινστιτούτο Levy. «Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απάντησε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρ’ όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φάνηκε να πείθεται. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της Ν.Δ. Μακάριου Λαζαρίδη ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9,89», είπε σχετικά: «Η Κυβέρνηση απέκτησε τον “Βαρουφάκη νούμερο 2”. Αναφέρομαι στον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει στηρίξει και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά κυρίως το παράλληλο νόμισμα. Δεν στέκομαι στην επιστημονική του κατάρτιση αλλά στις απόψεις του».


Στο θέμα πήραν θέση ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές οι οποίες εξέφρασαν την άποψη ότι η επιλογή του κ. Παπαδημητρίου έγινε για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με την επιλογή ενός ανθρώπου διεθνούς κύρους, επιστήμονα, πάνω στα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρωθυπουργικές επιλογές προσώπων διευρύνονται και διαφοροποιούνται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, εστιάζοντας σε πρόσωπα που λόγω της επαγγελματικής και επιστημονικής καταξίωσης απολαμβάνουν την αναγνώριση όχι μόνο εντός και εκτός των κομματικών οργάνων αλλά εντός και εκτός της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ