ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου ζυγίζει τις εξελίξεις εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα

Το Μαξίμου ζυγίζει τις εξελίξεις εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Ως επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι ο αμερικανός Πρόεδρος προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου θα επιδιώξει να αφήσει το αποτύπωμά του στην επίλυση του ζητήματος διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θέλει να πιστεύει ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πιο ουσιαστική για την νέα κυβέρνηση καθώς μία σειρά από εξελίξεις όπως πχ η εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις για τέταρτο μνημόνιο αλλά και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσαν απρόβλεπτα προβλήματα.

Τουλάχιστον η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συγκρότηση του ΕΣΡ αν και όπως όλα δείχνουν επιθυμία της είναι η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το συντομότερον δυνατόν και χωρίς καθυστερήσεις. Βεβαίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρώτα θα διαβουλευθεί με το ΕΣΡ και αφού καταλάβει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ανεξάρτητης αρχής για την διαγωνιστική διαδικασία θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι το ΕΣΡ χρειάζεται τον χρόνο του για να προχωρήσει δεν αποκλείεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση-γέφυρα ούτως ώστε να δοθούν προσωρινές άδειες στα κανάλια που θέλουν να εκπέμπουν.

Ενόχληση για Εθνική Τράπεζα

Σε σχέση με την εμπλοκή στην Εθνική Τράπεζα η κυβέρνηση εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από την ενέργεια της διοίκησης να εκλέξει στην θέση του Προέδρου άλλο πρόσωπο τον κ. Τάκη Θωμόπουλο από εκείνο που είχε υποδείξει ο βασικός μέτοχος του ιδρύματος, δηλαδή το ΤΧΣ. Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εμμέσως του ασκούνται πιέσεις να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εκ παραλλήλου στην φάση της τελικής προετοιμασίας για την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα και υπερτονίζει την στάση του υπέρ των ελληνικών θέσεων σε μία σειρά από κομβικά θέματα όπως το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, το Κυπριακό αλλά και τα ζητήματα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Το Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποβαθμίζει την έλευση του Αμερικανού Προέδρου λειτουργώντας χαιρέκακα απέναντι σε ένα θέμα που αφορά το μέλλον της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ