ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ανεκπλήρωτο όνειρο του Ομπάμα να φάει… σουβλάκι

Το ανεκπλήρωτο όνειρο του Ομπάμα να φάει… σουβλάκι
REUTERS/Kevin Lamarque

Οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα στον Παρθενώνα έκαναν τον γύρο του κόσμου και διαφήμισαν την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Το παιδικό όνειρο του Αμερικανού Προέδρου να επισκεφθεί τον Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοί του φέρονταν να ήταν ενάντια σε αυτή την επίσκεψη.

Με δημοσίευμά του, το Έθνος της Κυριακής αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη Ομπάμα και τον έκδηλο φιλελληνισμό του που εξέπληξε τον ελληνικό λαό και τον διεθνή Τύπο.

Πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον του Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν ότι η απόφαση να έρθει στην Αθήνα ήταν προσωπικά δική του και ειλημμένη εδώ και πολύ καιρό.
Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Ομπάμα είχε στο πλευρό του αρκετούς Ελληνοαμερικανούς, που του μιλούσαν διαρκώς για την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

OBAMA 1

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήθελε να σπάσει το αυστηρό πρωτόκολλο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Είχε ακούσει τόσα πολλά για το... ελληνικό σουβλάκι που εξέφρασε την επιθυμία να το δοκιμάσει αμέσως μετά την επίσκεψη στην Ακρόπολη.

“Ήθελε να περιηγηθεί στα Αναφιώτικα και να κάνει βόλτα στις περιοχές κάτω από την Ακρόπολη. Γνωρίζει ότι στο Μοναστηράκι θα μπορούσε να γευτεί καλό σουβλάκι. Όμως, η Secret Servise ήταν αρνητική όπως αναμενόταν. Μια πιθανή βόλτα του Αμερικανού Προέδρου στο Μοναστηράκι θα προκαλούσε τεράστιο πονοκέφαλο σε ελληνικές και αμερικανικές αρχές”, αναφέρει πηγή.

Το σουβλάκι όμως δεν ήταν η μοναδική επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα. Μία ακόμα “κομμένη” από τις μυστικές υπηρεσίες επιθυμία, ήταν να παίξει μπάσκετ με το φίλο του Αλέξη Γιαννούλια. Μάλιστα, στο παιχνίδι “τρεις εναντίον τριών” θα συμμετείχε και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στενός φίλος και πρώην συμπαίκτης του Αλέξη Γιαννούλια.

Ο Ομπάμα, ως γνωστόν, είναι φανατικός του μπάσκετ και είχε ακούσει από τον Ελληνοαμερικανό φίλο του για το υψηλό επίπεδο της Ελλάδας.

Σχετική είδηση είχε δημοσιεύσει την ημέρα που έφτασε ο Πλανητάρχης, η ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post, Juliet Eilperin. Είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Twitter ότι “κυβερνητική πηγή δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παίξει μπάσκετ με τον Μπαράκ Ομπάμα”.

Μπορεί τελικά το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ, ωστόσο, πηγή από το περιβάλλον του Ομπάμα αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν αρκετά για το άθλημα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αγάπησε τη χώρα μας και εκμυστηρεύτηκε στους δικούς του ανθρώπους ότι θα την επισκεφθεί ξανά. Μόνο που την επόμενη φορά θα έχει μαζί του και τη σύζυγό του, Μισέλ, καθώς και τις δύο του κόρες, για να κάνουν τουρ στα διάσημα ελληνικά νησιά, για τα οποία τόσα έχει ακούσει στο παρελθόν από το λόμπι των Ελληνοαμερικανών φίλων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ