ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δανειστές φεύγουν, τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν για την κυβέρνηση

Οι δανειστές φεύγουν, τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν για την κυβέρνηση
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Οι δανειστές φεύγουν χωρίς η συμφωνία να έχει κλείσει σε όλα τα σημεία της, ωστόσο το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι υπάρχει χρόνος ως τις 5 Δεκεμβρίου για να «κλειδώσει» το πολιτικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

Χθες το βράδυ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν πάντως ότι έχουν απομείνει μόνο 2-3 ζητήματα ανοιχτά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού προαναγγέλλει κοινωνικό μέρισμα εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 1,09 % του ΑΕΠ όταν ο στόχος αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Συγχρόνως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δανειστές να συμφωνήσουν σε μία έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων από την υπεραπόδοση των στόχων.

Οι εκκρεμότητες για την συμφωνία παραμένουν κυρίως στα εργασιακά όμως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τις επόμενες ημέρες μέσω της ανταλλαγής emails και τηλεδιασκέψεων μπορεί να βρεθεί μία χρυσή τομή ούτως ώστε να συνταχθεί το περίφημο Staff Level Agreement, για να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές χωρίς να το επιβεβαιώνουν αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κι ένα έκτακτο Eurogroup για παράδειγμα μία εβδομάδα αργότερα για να κλείσει η πολιτική συμφωνία εφόσον διαπιστωθούν καθυστερήσεις.

Πάντως επισήμως το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου επανέλαβε και χθες ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου εφόσον δεν υπάρξουν βεβαίως άσκοπες καθυστερήσεις. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας κάποιες πρωτοβουλίες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων μεταξύ των εταίρων επικοινωνώντας με κάποιους από τους ευρωπαίους ηγέτες που θεωρεί συμμάχους του.

Στην Κοινοβουλευτική ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας

Στο μεταξύ αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης όπως επίσης και τις εκτιμήσεις του για το τι θα επακολουθήσει.

Η συνεδρίαση του οργάνου κρίνεται σημαντική πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017 και ασφαλώς πριν από την συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του πακέτου ενός τμήματος των προαπαιτούμενων που θα λειτουργήσουν ως «εγγυήσεις» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην μίνι δεξίωση που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο μεταξύ μεσολάβησε ανασχηματισμός και κάποιοι υπουργοί επέστρεψαν στα υπουργικά έδρανα την ώρα που κάποιοι βουλευτές υπουργοποιήθηκαν. Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να διερευνήσει και τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας αν και γνωρίζει ότι στην παρούσα φάση παρά τις όποιες διαφωνίες ή ενστάσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν ένα συμπαγές σώμα. Ωστόσο επειδή η κυβέρνηση δεν αναμένει κάποια στήριξη στις ψηφοφορίες από την αντιπολίτευση θέλει να μπετονάρει τους βουλευτές της και να λύσει όλες τις απορίες τους σε σχέση με τα νομοθετήματα που θα προωθηθούν στη Βουλή.

Στην συνεδρίαση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανακοινωθεί πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης θα αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην θέση του Σωκράτη Φάμελλου που ορκίστηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο μεταξύ το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν την προηγούμενη Παρασκευή για το Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει συνάντησή τους για το θέμα των εγγυήσεων. Η συνάντηση δεν έχει ακόμη καθοριστεί και όπως συμφωνήθηκε σε άλλο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από την πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ