ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Παράλληλη συμφωνία, όχι νέο μνημόνιο

Μαξίμου: Παράλληλη συμφωνία, όχι νέο μνημόνιο
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ακόμη κι αν το ΔΝΤ αποφασίσει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά μία παράλληλη συμφωνία χωρίς νέα μέτρα και χωρίς η ισχύς της να υπερβαίνει το 2018.

Σ’ αυτήν την θέση συμπυκνώνεται η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με το ΔΝΤ και τον ρόλο του ως προς το τρίτο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής για τα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά κι επισημαίνει ότι το 95% της διαπραγμάτευσης έχει συμφωνηθεί. Ως προς τα δημοσιονομικά τονίζει ότι το κενό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 έχει κατέβει πλέον στα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να κλείσει τις επόμενες ημέρες, ενώ επισημαίνει τις εκκρεμότητες στα εργασιακά, πχ ομαδικές απολύσεις, προέγκριση υπουργού και στα ενεργειακά σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση βλέπει ότι το θετικό σενάριο δεν βρίσκεται σε απόσταση από την πραγματικότητα και πιστεύει ότι ακόμη και σ’ ένα έκτακτο Eurogroup πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πάντως σε όλους τους τόνους εμφανίζεται κατηγορηματική ως προς την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την περίοδο μετά την λήξη του προγράμματος απορρίπτοντας μία τέτοια εκδοχή . «Νέα μέτρα δεν παίρνουμε ό, τι κι αν σημαίνει αυτό» αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν τα όρια των υποχωρήσεων του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση επιμένει ότι «από επιλογή» ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέφερε χθες στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης. Κι αυτό διότι πιστεύει ότι υπάρχει κινητικότητα, ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι ως την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup μπορεί να κλείσουν και άλλες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση. Επομένως δεν θέλει στην παρούσα φάση να ζητήσει κάτι συγκεκριμένο από την γερμανική καγκελαρία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Σήμερα εξάλλου το μεσημέρι συνεδριάζει στη Βουλή και πάλι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τον προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους βουλευτές καθώς την Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Εcofin και την Τετάρτη ξεκινάει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό προκειμένου η ψήφισή του να γίνει την νύχτα του επόμενου Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ