ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέζει κόμματα και δανειστές ο Αλ. Τσίπρας με την ψηφοφορία

Πιέζει κόμματα και δανειστές ο Αλ. Τσίπρας με την ψηφοφορία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πίεση» προς τους δανειστές που έβαλαν πάγο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιδιώκει να ασκήσει η κυβέρνηση με την πρωτοβουλία της να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία στη ρύθμιση για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Μετά τη ρουκέτα που έριξε ο ESM, παγώνοντας βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση με μια κίνηση ρελάνς προκαλεί η ίδια ονομαστική ψηφοφορία με προφανή στόχο να αποτυπωθεί, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «η ευρύτατη δυνατή πλειοψηφία σε ένα αίτημα που ανακουφίζει αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης που ρωτήθηκε εάν είναι και ένα μήνυμα προς τους δανειστές, απάντησε πως «όλα βοηθάνε» και είναι «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση».

Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι τα κόμματα στήριζαν τη ρύθμιση, ζητείται «να τοποθετηθούν όλοι με την ευθύνη και τη στάση που θα επιλέξουν, καθώς στο δημόσιο λόγο, υπήρξαν διακυμάνσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως δεν υπάρχει απόφαση και πως όλα είναι ακόμη «ρευστά», θυμίζοντας ότι στη συμφωνία του 2015 προβλέπεται ρητά ότι η υπερεκτέλεση του πλεονάσματος είναι στη διάθεση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε σε θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν επρόκειτο για μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης.

Η απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ