ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50-60 ευρώ την εβδομάδα προέβλεπε το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit

50-60 ευρώ την εβδομάδα προέβλεπε το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το ζοφερό σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την έξοδο της χώρας από το ευρώ όπου οι πολίτες θα έπρεπε να ζήσουν με 50-60 ευρώ την εβδομάδα, περιέγραψε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δύο φορές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, του πρότεινε «Grexit».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους ανέφερε ότι το «Grexit» έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2011 και επί της ουσίας αυτό που θα ζούσε η Ελλάδα ήταν μια εφιαλτική ανθρωπιστική κρίση.

«Πράγματι ο κ. Σόιμπλε μου το έθεσε δύο φορές, σε πολύ κλειστές συναντήσεις», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες εκτός από τον ίδιο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, οι κύριοι Άσμουνσεν και Ζαννιάς.

«Το ζήτημα ήταν μήπως είναι καλύτερο για την Ελλάδα να επιστρέψει στην δραχμή. Εντάξει , θα υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πακέτο βοήθειας, και χρηματικό, όχι μεγάλο, κάποια δισεκατομμύρια», του είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που συμπλήρωσε πως αναφερόταν «σ’ ένα καραβάνι αεροπορικό, μια αερογέφυρα που θα λύνει προβλήματα, νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, εφοδοσίας».

Αποκαλύπτοντας περισσότερα για τη συνομιλία που είχαν σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις με τον «σκληρό» Γερμανό πολιτικό, ο κ. Βενιζέλος είπε πως του πρότεινε να ζουν οι Έλληνες με 50-60 ευρώ την εβδομάδα. «Και βεβαίως θα παίρνετε από τα μηχανήματα των τραπεζών σφραγισμένα ευρώ δηλαδή μη-εμπορεύσιμα, δραχμές δηλαδή ώσπου να τυπωθεί το νέο νόμισμα, τα οποία θα είναι ξέρω εγώ, 50 – 60 ευρώ την εβδομάδα», ήταν η πρόταση Σόιμπλε την οποία –όπως είπε- ήταν αδύνατον να γίνει αποδεκτή. «Μπορούσε να το δεχτεί κανείς αυτό το πράγμα; Άλλο το αν θα έπρεπε να μπούμε στην ΟΝΕ κι άλλο αν πρέπει να βγούμε. Τελείως διαφορετική υπόθεση», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ