ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενοχλημένοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απο το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή

Ενοχλημένοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απο το μπαράζ τροπολογιών στη Βουλή
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φυτίλι στην αντιπαράθεση κυβέρνησηςαντιπολίτευσης έβαλαν στη Βουλή, τελευταία ημέρα των εργασιών της πριν κλείσει για τις γιορτές, ο βομβαρδισμός με δεκάδες τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές που κατατέθηκαν -και έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές από τον Γιώργο Σταθάκη- για τη διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα σε αυτό το μπαράζ τροπολογιών που ρυθμίζουν από τη διαγραφή προστίμων σε υποψηφίους περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που παραβίασαν το νόμο για τις εκλογικές δαπάνες μέχρι ρυθμίσεις για αυθαίρετα. Μίλησαν για ρυθμίσεις άσχετες με το νομοσχέδιο που στην πλειοψηφία τους είναι ρουσφετολογικές.

Εκτός από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ενοχλημένοι φέρονται και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εθεάθησαν στο καφενείο να στηλιτεύουν τη στάση συναδέλφων τους. Είναι ενδεικτικό πάντως, ότι μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν, οι κκ. Λάππας, Αραχωβίτης και Βράντζα απέσυραν τροπολογία για την άρση των ποινικών διώξεων αγροτοσυνδικαλιστών. Στο συγκεκριμένο μάλιστα, θέμα είχε αναφερθεί προ μηνών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για σκάνδαλο.

Συνολικά 18 τροπολογίες συναδέλφων του υπουργών έκανε αποδεκτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και 20 βουλευτικές που παραδέχθηκε μεν ότι δεν συνιστά ορθό τρόπο νομοθέτησης, επικαλέστηκε ωστόσο, την πίεση του χρόνου προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις. Επέστρεψε δε, τις κατηγορίες λέγοντας πως στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014 κατατέθηκαν συνολικά 102 τροπολογίες.

Το κλίμα ήταν από την αρχή μπαρουτιασμένο με τον Γιάννη Μανιάτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μιλά για «πλυντήριο ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ». Σε μια έκρηξη οργής ο Βασίλης Κεγκέρογλου πέταξε στον αέρα τις βουλευτικές τροπολογίες, ενώ το Ποτάμι αποχώρησε από τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον χωρικό σχεδιασμό, αν και συμφωνούσε με τις διατάξεις του.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε επίσης, τροπολογία που έφερε τις υπογραφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Θελερίτη, Σπύρου Λάππα και Αναστάσιου Πρατσόλη και αποδέχθηκε τελικά ο Γιώργος Σταθάκης για την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Άλλη τροπολογία, της Εύης Καρακώστα από τον ΣΥΡΙΖΑ που επίσης έγινε αποδεκτή, προβλέπει παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή για το μπαράζ τροπολογιών

«Βρέχει» τροπολογίες στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ